Ekonomi.

2014-02-27 15:25

90 öre för att gå på bio – i alla fall om du är rik

Det är billigt att vara rik. Inte för att saker kostar mindre i kronor och ören, men för att värdet på pengar är lägre i förhållande till månadslönen. Alltså kostar saker – från mat och dryck till mobil­telefoner och semesterresor – proportio­nerligt mindre för de med höga löner och mycket pengar.

Därför har vi räknat ut hur mycket några förhållandevis vanliga saker kostar några av ­Sveriges ­rikaste och jämfört det med hur mycket samma saker skulle kosta någon med en lite vanligare ­månadslön.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Därför har vi räknat ut hur mycket några förhållandevis vanliga saker kostar några av ­Sveriges ­rikaste och jämfört det med hur mycket samma saker skulle kosta någon med en lite vanligare ­månadslön.

Annika Falkengren, vd på SEB.
Annika Falkengren, vd på SEB.

Resa till Portugal: 42 kronor

En förhållandevis billig sista minuten-resa inklusive hotell till Portugal kan kosta 1 799 kronor om man hittar rätt och inte är så petig med vilka datum man ska resa. Det är inga som helst problem för SEB-chefen Annika Falkengren, som tjänar 707 605 kronor i månaden efter skatt.

En genomsnittlig undersköterska kan däremot ha det lite svårare, ­eftersom att hon eller han får ut ungefär 16 575 kronor.

Det innebär att chartern för undersköterskan skulle behöva kosta 76 801 för att ha samma påverkan på Annika ­Falkengren. För bankchefen skulle sista minuten-resan kosta motsvarande 42 kronor. Vilket kap!

Stefan Persson, storägare i H&M.  Bild: Jurek Holzer/SVD/TT
Stefan Persson, storägare i H&M.

Lägenhet i Stockholms innerstad: 476 kronor

En av de rikaste rika i Sverige heter Stefan Persson och äger en stor del av H&M. Häromåret tog han hem ungefär 135 miljoner skattade kronor i månaden.

Om han vill köpa en bostadsrätt i Stockholms innerstad, som har ett snittpris på 67 354 kronor per kvadratmeter – alltså 3 030 930 kronor för 45 kvadrat – så kan han enkelt göra det. Svårare blir det för en lärare, som i genomsnitt får 21 203 kronor i månaden efter skatt.

3 030 930 kronor för Stefan Persson är ungefär som 476 kronor är för genomsnittsläraren. Ett riktigt pangpris, med andra ord. För att lägenheten skulle vara så dyr för Persson som den är för läraren skulle den behöva kosta 19,3 miljarder kronor – det får man 286 516 kvadratmeter innerstadslägenhet för.

Sven Hagströmer, miljardär.  Bild: Allbright
Sven Hagströmer, miljardär.

Gå på bio: 90 öre

Sven Hagströmers bank HQ kraschade häromåret, men hans privatekonomi klarade sig rätt bra ändå, med tanke på att han tjänade 2,5 miljoner i månaden efter skatt. Samtidigt har en vanlig tolk ungefär 20 450 kronor att röra sig med varje månad.

De har båda råd att gå på bio, där biljetter till en tvåtimmarsfilm kostar 110 kronor, men det priset betyder olika saker för dem. För Hagströmer motsvarar kostnaden för biobesöket 90 öre. Tänk bara hur billigt det skulle vara med popcorn!

Däremot skulle Hagströmer behöva spendera 13 447 kronor för att biobesöket skulle kosta honom lika mycket som det kostar tolken.

Spotify-grundaren Daniel Ek.  Bild: Spotify
Spotify-grundaren Daniel Ek.

Månadskort för kollektivtrafik: 126 kronor

Spotify-grundaren Daniel Ek har en förmögenhet på cirka tre miljarder och drar, utöver det, in 99 360 kronor efter skatt varje månad. Det kan jämföras med en genomsnittlig receptionist, som har 15 871 kronor att spendera under en månad.

Ek bor i Stockholm, där det kan tänkas att han kan behöva ett ­månadskort för tunnelbana, pendeltåg och bussar. De 790 kronor som han spenderar på det motsvarar knappt 0,8 procent av hans lön. Vår vän receptionisten måste däremot lägga fem procent av månadslönen på samma sak.

För att receptionisten ska få sitt månadskort lika billigt som ­Daniel Ek så skulle det behöva kosta mer överkomliga 126 ­kronor. Daniel Ek skulle känna samma smäll när han köpte ett SL-kort om det kostade 4 946 kronor.

Stina Honkamaa Bergfors, vd för United screens.  Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT
Stina Honkamaa Bergfors, vd för United screens.

Fabriksny Volvo: 15 713 kronor

En genomsnittlig frisör i Stockholm tjänar 15 493 kronor i månaden efter att skatten är betald. Proffschefen Stina Honkamaa Bergfors har nyligen bytt jobb och är nu vd för United screens istället för Google Sverige. När hon jobbade för internetjätten under 2012 så tjänade hon 291 739 kronor per månad efter skatt.

Om hon vill köpa en ny bil kanske det är intressant med en Volvo V70, Sveriges mest populära bil. En version, V70 D2, kostar just nu från cirka 295 900 kronor. En dryg månadslön för Honkamaa Bergfors, alltså. Som om frisören hade betalat 15 713 spänn för en sprillans ny bil.

För att Stina Honkamaa Bergfors skulle känna av det priset lika mycket som frisören skulle hon vara tvungen att punga ut 5 571 908 kronor för en ny bil, vilket motsvarar drygt 19 månadslöner.

Antonia Ax:son Johnson, ägare i Axel Johnssongruppen.  Bild: Jörgen Hildebrand
Antonia Ax:son Johnson, ägare i Axel Johnssongruppen.

Bärbar dator: 40 kronor

En glasmästare får i snitt ut ungefär 18 725 kronor i månaden när skatten är betald. Då kan det kännas lite om man tänker köpa en ny laptop och vill ha en MacBook Pro. En sådan kostar nämligen minst 10 995 kronor, en ganska stor del av månadslönen.

Heter man däremot Antonia Ax:son Johnson och är ägare i Axel Johnssongruppen, som äger detaljhandelsaffärer som Åhléns och Kicks, så är det mer överkomligt. Ax:son Johnsson tjänar 5 100 000 kronor efter skatt och kan därför köpa 463 sådana datorer på en månad om hon inte har några andra utgifter.

För Antonia Ax:son Johnsson motsvarar priset av en MacBook Pro ungefär 40 kronor. Om hon däremot hade behövt betala en lika stor del av sin lön för datorn som glasmästaren så hade den kostat henne 2 994 633 kronor.

 

Källor för inkomster: Skatteverket och Dagens Industri, gäller för år 2011 och 2012. Vi har räknat generöst  med en skatt på 40 procent. För de olika yrkesgrupperna har vi räknat med skattetabell.

Undrar du hur vi har räknat?

Vi tänker att hur dyrt någonting är för oss beror på hur stor andel av vår månadslön som måste användas för att betala för det.

Till exempel: en laptop, vi tar en 13-tums MacBook Pro utan retinaskärm som exempel (men smaken är naturligtvis som baken), kostar 10 995 kronor.

Det är ganska mycket pengar för en genomsnittlig glasmästare, som tjänar 18 725 kronor i månaden efter skatt. Nästan 59 procent av lönen.

För någon som Antonia Ax:son Johnsson, ägare i Axel Johnssongruppen, som tjänar 5 100 000 kronor i månaden när skatten är betald, är däremot 10 995 kronor en spottstyver. 0,2 procent av lönen.

För Ax:son Johnsson är en MacBook pro alltså värd ungefär lika mycket som 40 kronor (0,2 procent av 18 725) är värda för glasmästaren.

Om vi vänder på kakan och räknar på hur mycket någonting skulle behöva kosta Antonia Ax:son Johnsson för att det skulle påverka hennes privatekonomi lika mycket som en MacBook Pro skulle påverka glasmästarens så kommer vi fram till att hon skulle behöva spendera 2 994 633 (59 procent av 5 100 000) kronor. Det får man 463 laptops för.