Ekonomi.

2021-01-11 09:51
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.  Bild: Jonas Ekströmer/TT
Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.
Puffetikett
Dagens ETC

55 000 berörs när Kommunal flaggar för strejk

Kommunals varsel inom den privata vården och omsorgen samt på äldreboenden gäller 55 000 anställda. I ett första steg stoppas nyanställningar och övertidsarbete över hela landet från och med fredag.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Förhandlingarna mellan Kommunal och Almega Vårdföretagarna har strandat. Enligt Kommunal handlar konflikten om den särskilda lönesatsningen på yrkesutbildade. Arbetsgivaren vill ha något i utbyte för satsningen, men det vill Kommunal inte gå med på.

– Under avtalsrörelsen har Kommunal förhandlat fram nya kollektivavtal och enats inom normeringen och utan konflikt med samtliga motparter.  Jag kan bara beklaga att arbetsgivarna som representerar privata vårdföretag uppenbarligen anser att just deras verksamhet inte har råd att erbjuda anständiga löner och villkor. De privata vårdföretagarna borde, precis som alla andra arbetsgivare i branschen, förstå att det ligger i deras eget intresse att förbättra villkoren för att kunna höja kvaliteten i verksamheterna, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal i ett uttalande.

Om parterna inte kommit överens senast klockan 10.00 fredagen den 15 januari läggs en blockad mot nyanställningar, samt mer- och övertidsarbete på de privata vård- och omsorgsföretagen i hela landet.

”Strejk är sista utvägen”

De yrkesgrupper som berörs är bland annat undersköterskor, vårdbiträden, kockar och måltidspersonal.

I ett andra steg läggs arbetet ned på ett stort antal privata äldreboenden och vårdcentraler runt om i hela Sverige från och med den 22 januari.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett uttalande att en strejk alltid är en sista utväg och att facket inte tar beslutet lättvindigt. Men han konstaterar att corona har visat att det är nödvändigt att höja statusen och attraktionskraften i omsorgsyrkena.

– Senast konstaterade Coronakommissionens delrapport om äldreomsorgen att det är personalens kompetens och villkor som avgör kvaliteten i verksamheten. Att Vårdföretagarna trots detta tvingar ut Kommunal i strejk för att slippa betala sina anställda för ett avtal likvärdigt det som finns på den offentliga sidan är oerhört provocerande, säger han.

Kommunals strejk

Klockan 10 fredagen den 15 januari läggs en blockad mot nyanställningar samt mer- och övertidsarbete för alla arbetsplatser i landet som är anslutna till Almega Vårdföretagarnas avtal när det gäller äldreomsorg samt vård och omsorg.

Klockan 9 fredagen den 22 januari utökas varslet och arbetet läggs ned på ett antal äldreboenden och vårdcentraler. 37 privata äldreboenden/hemtjänstbolag och 37 vårdcentraler finns på listan över arbetsplatser som tas ut i strejken.