Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Yttrandefriheten är inget frikort för rasistiska åsikter

Dagens ETC.

Yttrandefriheten är inget frikort för rasistiska, nazistiska och kränkande åsikter. Det är dags för SL, Trafikförvaltningen och det moderatstyrda landstinget att tillsammans med Seko och Kommunal se över sina riktlinjer för reklam och ta fram en värdegrundspolicy, skriver Kadir Kasirga, avdelningssekreterare på SEKO Stockholm.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

Den 2 augusti 2015 hölls en minnesceremoni för förintelsens romska offer i Stockholm, en minnesceremoni för att hedra offren efter massavrättningarna som pågick mellan den 2-3 augusti 1944 i dödslägret Auschwitz. Den 2 augusti 2015, natten mot den 3 augusti tapetserades tunnelbanestationen Östermalmstorg med SD:s hatkampanj om "tiggarna". Den väckte en stor ilska hos stockholmare som vurmar för demokrati och alla människors lika värde. Många SL-resenärer och anställda inom tunnelbanan ringde ner SL för att få en förklaring om vad det handlade om.

Jag kan inte låta bli att tänka på om valet av tidpunkten för hatkampanjen verkligen bara är en slump? Man kan tycka att en demokratisk styrd förvaltning med dess tjänstemän och folkvalda åtminstone borde känna till viktiga historiska händelser.

En annan fundering är det smaklösa i att låta en hatkampanj basunera ut sitt gift på en arbetsplats där människor med över 180 olika nationaliteter arbetar. Det kan vara lätt att glömma att ett av våra stora offentliga rum som tunnelbanan och kollektivtrafiken även är en stor arbetsplats. 

Många av våra medlemmar hörde av sig med en klump i magen och kände ett obehag över att arbeta och särskilt på tunnelbanestationen Östermalmstorg. De kände inte igen sin arbetsplats och framförallt kände de sig inte välkomna dit, vilket till slut ledde till en arbetsmiljöanmälan enligt arbetsmiljölagen.

Den omtalade kampanjen är ett försök från Sverigedemokraterna, ett högerextremt parti, att legitimera hat, fördomar och att avhumanisera en folkgrupp. Denna gång används ordet tiggare som en synonym för romerna. Inom fackföreningsrörelsens historia har det alltid varit självklart att stå upp för alla människors lika värde. Därför accepterar vi inte att vårt gemensamma offentliga rum används på ett sådant sätt att människor som vistas där blir kränkta, förnedrade, utpekade och värderade utifrån ett rasistiskt tänk.

SL, Trafikförvaltningen och det moderatstyrda landstinget har ett ansvar att se till att alla som vistas i vår gemensamma kollektivtrafik, både resenärer och anställda, känner sig välkomna och trygga på lika villkor. Det är nu dags att tillsammans med Seko och Kommunal se över sina riktlinjer för reklam och ta fram en värdegrundspolicy.

Det offentliga rummet måste hållas rent från spridning av myter, kränkningar och främlingsfientlighet. För vad händer annars? Många hävdar att vi inte ska bry oss och ignorera dessa fientliga utspel. Men vad leder det till om inte en passivitet som banar en bredare väg för Sverigedemokraterna. Många nämner yttrandefriheten men den har inte som syfte att kränka människor, dela in människor i vi och dom eller hota demokratin. Med yttrandefrihet kommer även ett ansvar och då finns det inte plats för passivitet. Yttrandefriheten är inget frikort för rasistiska, nazistiska och kränkande åsikter.

Självklart ska det vara en öppen debatt och där SD inte bara får utrymme att tala om allt som är fel enligt dem, utan även står upp för sin politik och berättar – hur ska den genomföras? För det saknas svar, svar på just hur? Då kanske vi får veta priset vi alla kommer att få betala. Frågan är om de vill besvara den frågan?

Tänk om vi alltid kom samman när det handlade om mänskliga rättigheter och allas lika värde. Tänk om alla manifestationer, demonstrationer och kippavandringar hade samma uppslutning som Pride. För i själva verket handlar det om samma sak oavsett om det gäller hbtq, judar, romer, kurder, muslimer eller fackliga frågor. Det handlar om mänskliga rättigheter och om allas lika värde. Och där vi organiserar oss och håller ihop blir det svårare för rasism, nazism och hat att få fäste.

Som Albert Einstein sa; Remember your humanity, forget the rest.

Kadir Kasirga

Avdelningssekreterare, SEKO Stockholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

00:00 / 00:00