Tänk er en nordkoreansk partikongress, fast med smörstinna bullar och fuldans till ”Bara bada bastu”. Ungefär så kan lördagens extrastämma med Centerpartiet sammanfattas. Att de som samlades på Münchenbryggeriet i Stockholm var en skara människor som alldeles nyss både sparkade, slogs och tjuvnöps i de interna stridigheterna är svårt att tro. Uppslutningen bakom den nya Ledaren är monumental. Och att Centerns nystart med Anna-Karin Hatt i täten är skäl till oro för både rödgröna och Tidöpartier står klart efter söndagens Agendadebatt.
Allra mest borde det nu ledarlösa Liberalerna bäva. Skärpt konkurrens om liberala väljare är sannerligen inte vad det sargade partiet behöver. L-väljare ställer sig frågan: Vad fick de för rösten, utöver sverigedemokratisk migrations- och rättspolitik?
Liberalerna ställde aldrig några tydliga sakpolitiska krav i offentligheten innan man satte sig i den regering som lutar sig mot Sverigedemokraterna. Istället talade man ofta och längtansfullt om den ”liberala borgerliga regering” man ville sitta i.
Tvärtemot L
Anna-Karin Hatt tycks vilja göra tvärtom – ställa sakpolitiska krav och samtidigt spela svår inför dem som vill ha henne med i ett regeringsunderlag. Hon började med att lova att enbart sätta sig i en regering om den sätter klimatet ”i högsätet”. Därmed häller hon inte bara salt i såren på Liberalerna som haft klimatministerposten när utsläppen ökat. Löftet innebär också ett extra lås på den dörr till SD som hon redan lovat hålla stängd.
Samtidigt markerar hon replängds avstånd till Socialdemokraterna. Inte nog med att hon frossar i nostalgi över tiden som minister i Reinfeldts alliansregering, när arbetsgivaravgifter sänktes och hon fick träffa Obama. Hatt beskyller också S för att ”gira åt vänster”. Och rycker ut till försvar för de vinstdrivande skolor som hotas av rödgröna regleringar – det som kanske är S-ledaren Magdalena Anderssons kanske tydligaste politiska projekt.
Under Muharrem Demiroks ledning blev Centerpartiet mer kritiskt till vinstdrivna skolor. Anna-Karin Hatt berömde i sitt installationstal visserligen sin företrädare för att ha satt fokus på skolfrågan – men istället för att tala om avarter på skolmarknaden lovade hon att kämpa för skolan på landsbygden. Och i duell med Nooshi Dadgostar i söndagens Agendadebatt lät hon som den gamla vd för branschorganisationen Almega som hon är: ”Vi har hundratusentals elever som går i friskolor idag. Du skulle stänga deras skolor, vart skulle de ta vägen?”.
Vatten på Kristerssons kvarn
Genom att tydligt distansera sig från Socialdemokraterna – som Demirok ville peka ut som samarbetspartner inför valet – ger Anna-Karin Hatt också Ulf Kristersson vatten på hans favoritkvarn. Räkna med att höra statsministern mala på om splittring i Magdalena Anderssons regeringsunderlag framöver. På goda grunder.
När oppositionen presenterade sina förslag till vårbudgetar stack ett parti ut: Centern. Medan de tre rödgröna alla vill höja skatter i olika utsträckning vill C låna till sänkta arbetsgivareavgifter för 16 miljarder för att i ett senare skede betala med sänkt a-kassa.
Kritiken mot regeringens klimatpolitik förenar oppositionen. Men när vackra ord ska omsättas i politisk verkstad blir det knepigare. Synen på skogen var en av de svåraste konfliktfrågorna i januarisamarbetet, då MP ville skydda skogen och C skogsägarna. Nu talar det mesta för att avverkningarna måste minska om Sverige ska ha en sportslig chans att klara EU:s klimatkrav. Accepterar Centern och den forna LRF-vd:n Anna-Karin Hatt det?