Hoppa till innehållet

Opinion

Debatt: Jobbsökande måste få bättre vägledning

Bild: Bild: Bertil Ericson/TT

Dagens ETC.

”För många framstår det som svårt att navigera på den allt mer komplexa arbetsmarknaden”, skriver debattörerna.
Det här är en debattartikel.
Det är skribenten och inte Dagens ETC som står för åsikten.

På en mer komplex arbetsmarknad med människor i konstant rörelse mellan olika yrkesroller, arbetsgivare och branscher behöver Sverige starka stödstrukturer för att hjälpa människor att hitta sin rätta väg framåt i arbetslivet. En del av dessa stödstrukturer innebär en stärkt studie- och yrkesvägledning i hela landet.

Framtidens svenska arbetsmarknad blir allt mer komplex. I dag ser vi att helt nya yrken och branscher växer fram samtidigt som andra automatiseras och blir allt mindre relevanta för det moderna samhället. Vår inställning till våra jobb och hur vi vill göra karriär har också förändrats i takt med den utveckling som sker. Att byta arbetsplats efter fem år anses inte längre illojalt, utan framstår snarare som ett naturligt sätt att nå professionell utveckling och nästa steg i sin karriär. I dag är det inte heller ovanligt att ha en enskild firma vid sidan av en ordinarie anställning. Många väljer, eller tvingas, att byta bransch helt och hållet mitt i livet. För att denna omställning ska ske så smidigt som möjligt behöver många människor hjälp. Vi behöver även bli bättre på att säkerställa att den kompetens som personer som kommit till Sverige har med sig utifrån hamnar på rätt plats. Enligt SACO utgör akademiker som flyttat till Sverige mer än hälften av alla arbetslösa akademiker i Sverige, trots att de bara utgör mindre än en femtedel av alla akademiker totalt.

För många framstår det som svårt att navigera på den allt mer komplexa arbetsmarknaden liksom bland utbudet av utbildningar. Här krävs det ordentliga stödstrukturer och där spelar studie- och yrkesvägledningen en betydande roll, som dessutom kommer att bli viktigare med tiden. Studie- och yrkesvägledarna är experter på utbildningssystemen, branschtrender och prognoser. De vet hur man tar reda på vilka kompetens- och kvalifikationskrav som gäller för att komma in på en utbildning eller hur man kompletterar sina befintliga kunskaper för att klara antagningskrav. Samtidigt är tillgången till samt kvalitén på studie- och yrkesvägledning ojämn över landet, och det saknas siffror vad gäller tillgången till SYV inom ramen för SFI.

För att Sverige ska vara ett land där människor lättare kan testa på olika vägar i livet och nå framgång föreslår vi:

BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 148 087 0

1. Att studie- och yrkesvägledarsutbildningen erbjuds på alla högskolor och universitet där lärarutbildningen finns i dag. Det ska dessutom vara enkelt att komplettera en lärarutbildning eller annan pedagogisk magisterutbildning till en studie- och yrkesvägledarsexamen.

2. Att det säkerställs att SFI-elever har god tillgång till studie- och yrkesvägledning för att kunna hitta de kompletterande utbildningar som krävs för att nyanlända människor ska matchas med kvalificerade jobb på svensk arbetsmarknad.

3. Att det tas fram ett rekommenderat snitt för alla kommuner i Sverige som anger hur många elever per studie- och yrkesvägledare det bör finnas på grund- och gymnasieskolor.

Låt oss möta upp den nya arbetsmarknaden med moderna stödstrukturer så att alla människor kan få en plats på svensk arbetsmarknad som hjälper dem att nå sin fulla potential, anställning för anställning.

Sandra Fogelberg

Migrationspolitisk talesperson Grön ungdom

Oliver Björklund

Arbetsmarknadspolitisk talesperson Grön ungdom

Maria Mattsson Mähl

Vd AlphaCE

Fotnot: AlphaCE är ettut bildnings- och matchningsföretag som arbetar med att få ut människorpå arbetsmarknaden.

 

00:00 / 00:00