Utrikes.

2017-09-11 09:00
Audun Lysbakken, partiledare Sosialistisk Venstreparti. Bild: Vegard Wivestad Grøtt/TT
Audun Lysbakken, partiledare Sosialistisk Venstreparti.

Vinster i välfärden het valfråga i Norge

Idag går Norge till val. Vinster i välfärden har varit en av de stora frågorna, och precis som i Sverige finns en stark opinion för ett stopp eller begränsningar. Det kommer att missgynna Arbeiderpartiet som inte riktigt vet vilken fot de ska stå på, spår Linn Herning på kampanjen For velferdsstaten.   

 

– Hur avgörande det blir är svårt att säga men det har blivit en stor fråga i valrörelsen. Vi har en liknande situation som man haft i Sverige, att Arbeiderpartiet inte är helt tydligt. Jag tror de förlorar på det. Inte enbart på det men det förstärker bilden av att de inte är tydliga i viktiga frågor, säger Linn Herning, chef på For velferdsstaten, en kampanj mot välfärdsvinster bestående av drygt 30 olika politiska organisationer, fackföreningar och kommuner.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vinst i skola förbjuden

Till skillnad från i Sverige tillåts inte vinstdrivande skolor i Norge. Istället är det privata förskolor, barnhem och äldreomsorg som hamnat i debattens stormöga. Arbeiderpartiet är splittrade i frågan och har drivit en kompromisslinje i valrörelsen: inget förbud men kraftigt skärpa kvalitetskrav  Det skulle per automatik skrämma de vinstdrivande koncernerna från att lägga anbud på välfärdsverksamhet menar AP:s vice parti­ledare Hadia Tajik.

– Ett förbud är inte en helt träffsäker åtgärd, säger hon i en intervju med tidningen Fri Fagbevegelse, och utvecklar:

– Jag tror mer på att ställa högre krav på privata utförare när det gäller bemanning, kompetens, kvalitet och arbetsvillkor för anställda. Då finns det inte längre något ekonomiskt underlag för kommersiella aktörer att ta ut stora vinster som sker idag.

Majoritet vill begränsa

Om de rödgröna blir störst efter dagens val är det sannolikt att Arbeiderpartiet försöker bilda koalitionsregering med Senterpartiet och Sosialistisk venstreparti, SV.

Båda partierna är emot vinster i välfärden. Längst går SV som vill ha förbud och kräver genomslag för just den frågan för att delta i eventuella regeringsförhandlingar.

– Det allra bästa är självklart en situation där SV är så starka och får till så mycket att vi kan sätta oss i regering. Men det kan också vara aktuellt med ett samarbetsavtal i stortinget om det i en given situation ger oss mest makt i praktiken, sa SV:s partiledare Audun Lysbakken när Dagens ETC intervjuade honom i december.

Opinionen på sin sida

Vinstmotståndarna har också opinionen på sin sida. 61 procent vill se ett stopp eller en begränsning, enligt en opinionsundersökning som Sentio utförde för tidningen Klassekampens räkning i september.

Linn Herning tror att Arbeiderpartiet begår ett misstag som inte tydligt tar ställning mot vinster.

– De har en massa politiker som är engagerade i detta men det verkar som att partitoppen, och särskilt deras rådgivare, inte förstår hur bra fråga det kunde vara för Arbeiderpartiet. Jag tror det hänger samman med lobbyism och en ganska skev mediebild, säger Linn Herning.

Borgerlig enighet

På den borgerliga sidan är enigheten större.

Kristelig folkeparti är visserligen kritiska till vinster men Høyre, liberala Venstre och Fremskrittspartiet är i stort sett positiva.

– Norge har över  3 200 privata förskolor. Många förskolor har duktiga anställda och god kvalitet. De ger föräldrarna den trygghet de behöver när de ska ta farväl av barnen vid förskoledörren. På grund av vänsterns ideologiska skygglappar riskerar dessa förskolor att stängas efter valet, skrev Stortingskandidaten Mathilde Tybring-Gjedde (H) i en debattartikel i Verdens Gang i våras.   

Förbud inte realistiskt

Oavsett om dagens val leder till regeringsskifte och vinstkritikerna i Senterpartiet och Sosialistisk venstre får genomslag för sin politik är det inte realistiskt med en generellt förbud, menar Linn Herning.

– Det beror på hur man tolkar kraven. Om man tolkar det som att införa en lag som förbjuder vinst i alla sektorer så tror jag inte det är realistiskt. Det man tänker är att man ska få bort kommersiella aktörer ut välfärden. Jag tror också det är en bättre strategi. Man kan se på erfarenheterna från skolsektorn, där har vi förbud mot vinst men privata utförare. Så man kan tillåta privata företag men reglera motiven, nämligen att tjäna pengar, säger Linn Herning.

Privat välfärd i Norge

Privata utförare tillåts inom den norska skolan men får till skillnad från i Sverige inte ta ut någon vinst.

Vinstdrivande aktörer tillåts bland annat inom förskolor, barn- och familjehem, asylmottagning, äldreomsorg och sjukvård.

I augusti briserade Norges egen version av Carema-skandalen då det avslöjades att en 76-årig man vanvårdats på ett äldreboende drivet av koncernen Nordlandia. Mannen hade utvecklat så pass allvarliga liggsår att han fick larver i dem. Ansvariga på boendet rapporterade aldrig händelsen som blev känd först efter medie­avslöjanden.

Förra veckan avslöjade Verdens Gang att fem stora koncerner kontrollerar en tredjedel av barn- och familjehemsbranschen i Norge. Flera av dem ägs i sin tur av fonder registrerade i skatteparadis. Flera av de fem koncernerna är svenska och en av dem, Sirela, ägs av Wallenbergfamiljens bolag Investor.