Utrikes.

2017-03-19 07:10
Martin Schultz. / Ulrike Guérot, chef för tankesmedjan European Democracy Lab Bilder: Daniel Karmann/DPA/AP / Donau-Universität Krems
Martin Schultz. / Ulrike Guérot, chef för tankesmedjan European Democracy Lab

Vänstersväng ger tyska socialdemokrater skjuts i opinionen

Idag väljs Martin Schulz till ny ledare för tyska socialdemokraterna SPD. Han har redan aviserat flera vänstersvängar och partiet ökar kraftigt i opinionsmätningarna. Nu ökar chanserna för en allians med de gröna och vänsterpartiet Die Linke inför valet i september.

Tyska socialdemokraterna SPD går bättre i opinionen än på tio år. I de senaste mätningarna från mitten av mars ligger partiet precis bakom eller lika med Angela Merkels CDU. SPD offentliggjorde i februari att de skulle utse Europaparlamentets förre talman Martin Schulz till sin ledare. Han ersätter Sigmar Gabriel och väljs formellt på en extrainsatt partistämma i Berlin i dag. Målet är att ta makten från Angela Merkel i valet till förbundsdagen i september.  

– Det är tydligt att Schulz har en mycket mer progressiv agenda än Sigmar Gabriel. Attityden till Gabriel i partiet var att han var allt för liberal och i vissa avseenden speglade han inte SPD:s kärnväljare, säger Ulrike Guérot, chef för tankesmedjan European Democracy Lab i Berlin och docent vid universitetet i Kräms, till Dagens ETC.

Varm EU-anhängare

Martin Schulz är en varm EU-anhängare och federalist men har redan aviserat att han kommer att föra SPD vänsterut. Han vill riva upp delar av reformpaketet Agenda 2010 som sjösattes av partikamraten och dåvarande kanslern Gerhard Schröder 2003. Reformerna lättade på regleringar på arbetsmarknaden och anses ha bidragit till ökad tillväxt men banade också väg nedpressade löner och osäkrare anställningar.

– Även vi har gjort misstag och när man erkänner sina misstag måste de rättas till. Vi har erkänt våra, sa Martin Schulz i ett tal i Bielefeld i Nordrhein-Westfalen i slutet av februari.

Han vill bland annat höja pensioner, satsa pengar på utbildning och lagstifta om att arbetsgivare bara får använda sig av tidsbegränsade anställningar i undantagsfall. I början av mars gjorde SPD ett nytt utspel, denna gång om arbetslöshetsförsäkringen. Partiet vill göra den mer generös och fördubbla ersättningstiden för de som måste vidareutbilda sig för ett nytt jobb. Utspelet välkomnas  av miljöpartiet Die Grünen och vänsterpartiet Die Linke men båda menar att reformen inte är tillräckligt långtgående eftersom ersättningen för långtidsarbetslösa inte höjs. 

– Det stora problemet är att detta inte gör något för alla de som får den lägsta ersättningen. Därmed utelämnas 63 procent av de arbetslösa, säger Die Grünens arbetsmarknadspolitiska talesperson Birgitte Pothmer till nyhetsbyrån DPA.

Stor uppmärksamhet

SPD:s planer på att reformera Agenda 2010 har väckt stor uppmärksamhet i Tyskland men Ulrike Guérot ser ingen större risk för att partiets vänstersväng skulle skrämma bort potentiella mittenväljare.

– Jag skulle säga att Schulz är mer försonande mot de SPD-väljare som varit besvikna med den tidigare politiken. Leder till ett tapp i andra änden? Jag tror inte det. Det gäller att hitta en balans men jag tror inte att de som är mer mittenorienterade SPD-väljare kommer att sluta rösta på partiet bara för att Schulz stakar ut en mer progressiv kurs, säger Ulrike Guérot.

Förra året öppnade Sigmar Gabriel för en eventuell koalition med Die Grünen och Die Linke, något som skulle kunna ge de rödgröna egen majoritet i förbundsdagen om nuvarande opinionsvind står sig till valet. Även Schulz har antytt att han kan tänka sig ett vänstersamarbete. Ulrike Guérot tror förutsättningarna för en rödgrön koalition är större än på länge.    

– Närmandet är redan satt i process. Valet av Schulz slog ner som en bomb och har skapat en känsla av att det finns fler alternativ än man trodde. Och alternativet är en rödgrön koalition. Det är ännu inte verklighet men det är ett realistiskt alternativ, vilket det inte var tidigare.

AfD backar

SPD liksom största rivalen CDU gynnas också av att främlingsfientliga Alternative für Deutschland (AfD) just nu backar kraftigt efter flera uppslitande interna bråk. Trots att Schulz inte är formellt vald ännu har han flera gånger attackerat både utländska och inhemska högerpopulister sin tal. 

– De har en syndabock för allt men inga lösningar på något. De är inte ett alternativ för Tyskland. De är en skam för förbundsrepubliken, sa han om AfD i ett tal i Wuerzburg i Bayern i början av mars.

Ulrike Guérot menar att den ekonomiska krisen i Europa gött den framväxande främlingsfientligheten och hon tror att Schulz har som politiskt mål att bekämpa den med välfärdsreformer.

– Om revolutionen inte kommer från vänster kommer den från höger. Det är vad vi ser i Frankrike, i Nederländerna och i Tyskland. Jag tror Schulz vill motarbeta det. 

Så styrs Tyskland

Sedan 2013 styrs Tyskland av en storkoalition bestående av kristdemokraterna CDU, dess bayerska systerparti CSU och socialdemokraterna SPD. CDU är största parti och förbundskansler Angela Merkel har nu styrt Tyskland oavbrutet sedan 2005. Även under perioden 2005-2009 ingick SPD i en storkoalition med CDU.

Starkaste stödet på tio år

Att sitta i regering som det mindre partiet har kostat på rejält i väljarstöd för SPD. Inför valet 2013 låg de runt 25-strecket i opinionsmätningarna och fick knappt 26 procent av rösterna på valdagen. CDU fick drygt 41 procent. I mitten av februari offentliggjorde partiet att gamle ledaren Sigmar Gabriel ska ersättas av Martin Schultz. Han har redan klargjort att han tänker vrida SPD åt vänster och aviserat flera konkreta förslag. Sedan dess har partiet sina bästa opinionssiffror på tio år och ligger nu i princip jämnt med CDU.

Tre senaste mätningarna

13 mars: Insa

CDU: 31

SPD: 31

Övriga: 38

10 mars: Civey

CDU: 33,5

SPD: 31,4

Övriga: 35,1

10 mars: Forsa

CDU: 33

SPD: 32

Övriga: 35