Utrikes.

2016-11-07 10:06
Sjukvård, solenergi och studenter – tre av sakerna som Hillary Clinton vill satsa på om hon vinner valet i höst. Bild: AP/TT
Sjukvård, solenergi och studenter – tre av sakerna som Hillary Clinton vill satsa på om hon vinner valet i höst.

Vad vill Hillary Clinton?

Hillary Clinton ser ut att vara på väg att bli USA:s första kvinnliga president. Men vem är hon rent politiskt?

Hur mycket skiljer sig ett Clinton-styrt USA från ett Obama-styrt? Eller ett Sanders-styrt?

Dagens ETC går igenom vad Hillary Clinton faktiskt vill göra om och när hon intar Vita huset.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Ekonomi

Hillary Clinton vill gärna ses som en förkämpe för vanliga amerikaner. Hon pratar ofta om att hon vill höja minimilönen till 15 dollar i timmen, skapa jobb genom investeringar i infrastruktur, höja skatten för de rikaste och stänga kryphål i skattelagen, och ändra i invandringslagstiftningen på grund av dess potential att öka tillväxten. Hillary Clinton har pratat mycket om att fler – speciellt kvinnor – ska kunna arbeta, någonting som ska uppnås genom bättre förmåner.

Hillary Clinton säger också att hon vill öka ansvarsutkrävandet och kontrollen av finansbranschen, någonting som har ifrågasatts eftersom flera finansföretag har betalat henne för föredrag och bidragit till hennes välgörenhetsorganisation Clinton foundation.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Utbildning

Hillary Clinton vill lägga 350 miljarder dollar, motsvarande ungefär 2 850 miljarder kronor, på att folk ska kunna gå på statliga fyraåriga universitetsutbildningar utan att behöva ta ut lån för att betala terminsavgifter. Delstater vars universitet erbjuder låga terminsavgifter på universitet och gratis folkuniversitet ska belönas. Detta vill Hillary Clinton bekosta genom att begränsa de rikaste amerikanernas skatteavdrag. Hillary Clinton vill också minska räntan på studielån och ge de med befintliga studielån en chans att göra om sina lån och få lägre räntor.

Klimat

Hillary Clinton vill att förnybar energi ska stå för 33 procent av all energi som produceras i USA senast 2027. Som en del av det föreslår hon att en halv miljard solcellspaneler ska installeras senast 2020.

Målet med FN:s globala klimatavtal, som skrevs under i vintras, är att jordens medeltemperatur ska hållas under 1,5, eller som mest två, grader. Enligt klimatforskaren Johan Rockström betyder det att världen måste vara fossilfri någonstans runt 2030–2040, vilket kan vara svårt att uppnå utan en större del förnybar energi i mixen.

Invandring

Har uttryckt stöd för Barack Obamas förslag som dels innebär att de som kom till USA som papperslösa när de var barn, dels att de som är föräldrar till medborgare eller de med permanent uppehållstillstånd ska få stanna kvar i landet. Hillary Clinton vill att det ska bli enklare att bli amerikansk medborgare. Har tidigare sagt att den enda sättet att få den amerikanska kongressen att ändra i invandringslagstiftningen är att rösta in fler demokrater.

Sjukvård

Hillary Clinton vill fortsätta på och expandera Barack Obamas Affordable care act, även känd som Obamacare. Hon vill att även sänka kostnader för recept-belagd medicin till max 250 dollar, drygt 2 000 kronor, och att familjer som inte är amerikanska medborgare ska få möjlighet att köpa in sig i Obamacare. 500 miljoner dollar, över 4 miljarder kronor, ska gå till att värva fler till sjukförsäkringen. Hillary Clinton har också länge ägnat sig åt att försöka se till så att alla kvinnor har tillgång till reproduktiv hälsa och är en stark förespråkare för aborträtten.

Utrikespolitik

Hillary Clinton röstade, till skillnad från Barack Obama, för kriget i Irak i början av 2000-talet, någonting hon senare har ångrat. Hon har profilerat sig som hårdare mot Vladimir Putin än Barack Obama, vill att USA ska vara inblandade i kampen mot IS, vill vara med och träna syriska rebeller som ska slåss mot IS och är öppen för att USA kan behöva ha en fortsatt militär närvaro i Afghanistan.

Vapen

Hillary Clinton har i valkampanjen gärna tagit upp regleringen av skjutvapen, till stor del för att motståndaren Bernie Sanders, som är senator för en delstat med ganska slappa vapenlagar, vid några tillfällen har röstat med vapenlobbyn. Själv vill Hillary Clinton skärpa bakgrundskontroller hos de som vill köpa vapen och avskaffa det lagliga skyddet som vapenförsäljare och -producenter har i USA.

Kommentar: Just nu läser många den här texten, som publicerades i Dagens ETC i maj. 

Faktan stämmer fortfarande.