Hoppa till innehållet

Danmark

Vad vill Danmarks gröna parti?

Uffe Elbæk har hållit till i danska Folketingets lokaler på Christiansborg sedan 2011 då han valdes till ledamot för Radikale Venstre. Han hoppade av partiet 2013 och grundade Alternativet som tog sig in i Folketinget förra året.
Uffe Elbæk har hållit till i danska Folketingets lokaler på Christiansborg sedan 2011 då han valdes till ledamot för Radikale Venstre. Han hoppade av partiet 2013 och grundade Alternativet som tog sig in i Folketinget förra året. Bild: Bild: Karl Grauers

Dagens ETC.

Han vill ha grön omställning, bromsa tillväxten och bygga ett nytt välfärdssamhälle. Men han tror att fler måste bli företagare och att anställningstrygghet tillhör det förgångna. Kritikerna undrar vad han egentligen vill. Uffe Elbæk är partiledare för Alternativet, Danmarks nya gröna parti.

Uffe Elbæk var rasande då han lämnade tv-huset i Köpenhamn förra helgen. Han hade blivit hårt grillad av programledaren Clements Kjersgaard som försökte få svar på två frågor: Vill Alternativet föra samma flyktingpolitik som i Sverige? Och hur många flyktingar ska Danmark ta emot per år? 10 000? 50 000? Uffe Elbæk har nämligen gjort olika uttalanden om Sveriges migrationspolitik. I september sa han att den var ett föredöme, i mars uttryckte han förståelse för gränskontrollerna trots att han är emot dem. Clements Kjersgaard fick aldrig något svar om antalet flyktingar och det får inte Dagens ETC heller. Det närmaste svar han ger är att alla som har rätt till asyl enligt internationella konventioner ska beviljas det men att det skulle vara ”en stor utmaning” att ta emot lika många som Sverige räknar med i år, alltså 60 000.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt hela sommaren

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln