Utrikes.

2014-11-21 15:48
Fångarna i Utah spänns fast i en stol när de arkebuseras. Senast den användes var 2010 då Ronnie Lee Gardener avrättades. Han valde själv exekutionspatrull framför dödlig injektion. AP Photo/Trent Nelson
Fångarna i Utah spänns fast i en stol när de arkebuseras. Senast den användes var 2010 då Ronnie Lee Gardener avrättades. Han valde själv exekutionspatrull framför dödlig injektion.

Utah vill avrätta fångar med arkebusering

Det går inte att få tag på gift till dödliga injektioner längre. Därför vill amerikanska Utah arkebusera dödsdömda fångar.
   Om det blir verklighet är dock tveksamt, enligt författaren Lars Åke Augustsson.
   – Mest ett politiskt spel för republikanernas högerflygel, säger han.

Amerikanska Utah kan börja skjuta ihjäl sina dödsdömda fångar. Igår tog en politisk politisk kommitté i delstatsförsamlingen ett preliminärt beslut om att återinföra arkebusering som avrättningsmetod. Anledningen är att det ar svårt att få tag på de kemikalier som används vid dödliga injektioner.

– Det känner alla dödstraff-stater i USA av. Det är ingen bra reklam för läkemedelsbolagen så därför har de slutat leverera, säger Lars Åke Augustsson, författare till flera böcker om dödsstraffet i USA och som själv närvarat vid en avrättning.

Gaskammare och elektrisk stol

Eftersom drogerna till giftsprutorna börjat sina höjs nu röster för en återgång till gamla avrättningsmetoder i flera delstater.

– Virginia har funderat på att använda elektriska stolen och i Missouri pratar man om gaskammaren. Även Louisiana funderar på elektriska stolen och Wyoming på exekutionspluton. Det typiska är att det är någon republikan i delstatssenaten som vill ha publicitet och lägger någon motion. Det handlar om ett spel för den republikanska högerflygeln, säger Lars Åke Augustsson.

Utah sköt sina fångar innan delstaten införde dödlig injektion som primär avrättningsmetod. Fram till 2004 fanns arkebusering dock kvar som alternativ metod för dödsdömda som så önskade.

Trots beslutet i delstatsförsamlingen tror Lars Åke Augustsson inte att Utah verkligen kommer att skjuta någon. Att andra stater skulle börja använda elektriska stolen eller gaskammare är heller inte sannolikt, menar han.

– Det kommer att se alldeles för illa ut, även i de här staterna. Elektriska stolen och gaskammaren är ju för läskigt. Man får göra något annat istället, säger Lars Åke Augustsson.

Hemliga leveranser

Han tror att många stater kan komma att välja Texas väg istället. Där behöver inte myndigheterna öppet redovisa hur de får tag på drogerna till de dödliga injektionerna. På så sätt slipper läkemedelsbolagen dålig publicitet.

– Man kan skaffa sig leveranser av kemikalier i skymundan. Att man börjat prata om detta med avrättningsmetoder säger egentligen mest om det politiska klimatet i USA. Här har vi högt uppsatta politiker som försvarar tortyr.

Utahs tradition med exekutionspatrull har delvis vidskepligt färgade religiösa rötter. Staten har alltid varit starkt dominerad av mormonkyrkan och enligt gamla mormonska föreställningar kan någon bara sona sitt brott om hens blod utgjutes från kroppen.

– Senast en fånge ställdes inför exkutionspluton var 2010 och sex man fick göra det. Det är alltid ett team som gör det så att ingen kan ta på sig ansvar för att ha dödat någon. Sådant har också med gammalt hokus-pokus att göra, och med psykologi, säger Lars Åke Augustsson.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Relaterade artiklar