Reportage.

2018-04-24 13:30
  • ”Min farfar lärde mig använda vapen”, säger Stephanie, 34, som kommit till mötet för att lära sig mer om Redneck Revolt. ”Han var jägare och NRA-medlem. Jag ärvde hans vapen och ville sälja dem först. Men nu stöttar jag idén om lokal organisering” Bild: Jonas Cullberg
    ”Min farfar lärde mig använda vapen”, säger Stephanie, 34, som kommit till mötet för att lära sig mer om Redneck Revolt. ”Han var jägare och NRA-medlem. Jag ärvde hans vapen och ville sälja dem först. Men nu stöttar jag idén om lokal organisering”
  • Redneck Revolt beväpnar sig mot fascister. Bild: Jonas Cullberg
    Redneck Revolt beväpnar sig mot fascister.
  • ”Ett växande antal människor ser det som en beklaglig nödvändighet att kunna försvara sig mot extremhögern”, säger Mark Bray, historiker vid Darthmoth College. Bild: Jonas Cullberg
    ”Ett växande antal människor ser det som en beklaglig nödvändighet att kunna försvara sig mot extremhögern”, säger Mark Bray, historiker vid Darthmoth College.

USA:s vänster tar till vapen

Extremhögern har flyttat fram sina positioner i USA efter Donald Trumps valseger.

Samtidigt märks en ny våg av väpnade vänstergrupper. ­

Organisationen Redneck Revolt vill använda sina vapen för att locka till sig vit arbetarklass på landsbygden och skydda minoriteter.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Borden i föreningslokalen är dukade med kaffekannor, sockrade syltmunkar och ungersktillverkade halvautomatiska vapen. Det är en söndagseftermiddag i mars strax utanför staden Providence i nordöstra USA och möte hos Rhode Island-sektionen av Redneck Revolt: en organisation som under det senaste året har växt från en handfull avdelningar till 48 stycken runt om i landet. I hörnen av lokalen står män med hörselsnäckor och vaktar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kursledaren Dan ställer en fråga till det fyrtiotal personer som samlats:

– Hur många av er har erfarenhet av att använda vapen?

Ungefär två tredjedelar av dem sträcker händerna i luften.

– Lysande!, säger Dan.

Vill ta begreppet tillbaka

Ordet ”redneck” syftar från början på 1800-talets amerikanska jordbrukare som fick rödsvedda nackar i solen. I dag används det ofta nedsättande om outbildade, fattiga, rasistiska vita landsbygdsbor.

Redneck Revolt vill ta tillbaka begreppet och värva arbetarklassen på landsbygden till vänstern och antirasistisk kamp. Den 33-åriga parkarbetaren Dan är själv ett exempel på sådana som Redneck Revolt vill nå ut till.

– Jag växte upp i skogen med jakt och fiske, i en fattig familj som levde på matkuponger, och har skjutit i hela mitt liv så jag kommer definitivt från en ”redneck-livsstil”, säger han.

Efter att ha hållit en introduktionsföreläsning om vapen­användning ställer sig Dan bakom ett bord med gevär, pistoler och ammunition och låter nyfikna ställa frågor.

– Nu går det att få tag i billiga halvautomatiska vapen tack vare ”the Trump Slump” (ungefär ”Trump-prisfallet”), förklarar han för en kille som kommit fram.

– Tillverkarna producerade för många vapen eftersom alla trodde att Hillary Clinton skulle vinna valet och införa hårdare vapenlagar. De ville passa på att sälja mycket innan hon flyttade in i Vita huset, så nu finns ett stort överskott på marknaden.

Rekryterar på vapenmässor

Redneck Revolt dyker upp på platser där vita nationalistgrupper försöker rekrytera vit arbetarklass, som på vapenmässor och bilracingtävlingar. Tanken är att erbjuda ett alternativ för människor som annars skulle kunna snappas upp av högerextrema miliser. De skiljer sig från stora delar av den amerikanska vänstern genom sin positiva inställning till vapen, som de däremot ofta delar med Trump-väljare på landsbygden där vapenkulturen sitter djupt.

– Redneck Revolt är till stor del ett svar på hur vänstern i USA tappat kontakten med den vita befolkningen på landsbygden, säger Mark Bray, historiker vid Darthmoth College, en av organisatörerna bakom Occupy Wall Street och expert på antifascistiska rörelser i USA.

– Den delen av befolkningen ser Demokraterna som ett urbant, elitistiskt parti som är emot vapen. I stället vänder de sig till republikanerna och högerpolitik.

Poängen med Redneck Revolts vapen är inte bara att fungera som lockbete. Enligt organisationens programförklaring handlar det om att medlemmarna ska vara ”villiga att ta personliga risker för att försvara de i vår gemenskap som riskerar att utsättas för våld på grund av hudfärg, könsidentitet, sexualitet, religion eller födelseland”. Bland annat genom att skydda demonstrationer – med vapen i hand i de delstater där det är tillåtet. Till skillnad från antifa-aktivister bär Redneck Revolt aldrig maskering och har som idé att hålla sig inom lagens råmärken.

Ratar hårdare vapenlagar

Trots den oändliga raden av masskjutningar i USA är anarkisterna och socialisterna inom Redneck Revolt överens med den amerikanska högern i motståndet mot hårdare vapenlagar. Högern hänvisar till medborgarnas grundlagsskyddade rätt till att bära vapen för att skydda sina hem och familjer. Redneck Revolt menar i sin tur att hårdare vapenlagar tenderar att mest drabba fattiga och minoriteter och hindrar möjligheten att skydda dessa grupper.

– Liberaler, särskilt från den vita medelklassen, litar för mycket på att polisen ska kunna skydda oss, säger Redneck Revolt-medlemmen Paul, som föddes på Madagaskar, flyttade till USA som femåring och som jobbar på en mediebyrå.

– Under demonstrationer handlar det snarare om att skydda afroamerikaner från polisen, tillägger han.

Redneck Revolt är del av en ny amerikansk våg av militanta vänster- och antirasistiska ”självförsvarsgrupper”. Här finns till exempel Huey P. Newton Gun Club, som ordnar vapenträning för framför allt afroamerikaner och Trigger Warning, en skytteklubb för hbtq-personer.  Gruppernas växande popularitet är ett svar på det uppsving för högerextrema aktivister och vit makt-grupper som skett de senaste åren, i takt med Donald Trumps politiska framgångar, menar Mark Bray.

– Under min tid inom Occupy Wall Street 2011 behövde vi aldrig oroa oss för att bli attackerade av fascister under våra manifestationer, säger han.

– Men de senaste åren har det blivit ett faktum. Ett växande antal människor ser det som en beklaglig nödvändighet att kunna försvara sig mot extremhögern.

Charlottesville – en vändpunkt

Problemet fick massiv uppmärksamhet i augusti 2017 när fler än tusen vit makt-anhängare samlades i Charlottseville, Virginia. En högerextremist körde in i en grupp motdemonstranter och dödade den 32-åriga antifascistiska aktivisten Heather Heyer. President Donald Trump följde upp med det hårt kritiserade uttalandet att ”båda sidor” var skyldiga till det som hänt. Redneck Revolt var på plats i Charlottesville med ett 20-tal beväpnade medlemmar som bildade en ring runt motdemonstranterna för att skydda dem.

– Charlottesville var en vändpunkt för mig, säger Michelle, 43, som gick med i Redneck Revolts Rhode Island-avdelning kort därefter. Hon arbetar inom ett fackförbund, är registrerad demokrat-väljare och växte upp på Iowas landsbygd i en familj där jakt och vapen var en självklarhet.

– När jag såg bilderna på vad Redneck Revolt gjorde under Charlottesville kände jag att där de är vill jag också vara. Om jag kan stå mellan fascister och människorna de försöker attackera så gör jag det med glädje, säger Michelle

Fotnot: Ingen av de intervjuade ville uppge sitt efternamn.

Redneck Revolt

Antikapitalistisk och antirasistisk organisation som grundades sommaren 2016. Finns i dag på 48 platser i USA, enligt organisationen. Utöver vapenträning ägnar sig organisationens avdelningar, som saknar ledare, bland annat åt demonstra­tioner, odling och studiecirklar.

Inspirationen till Redneck Revolt kommer från Young Patriots, en antirasistisk organisation bestående av vit arbetarklass från Appalacherna och den amerikanska södern, som samarbetade med den militanta afroamerikanska rörelsen Svarta Pantrarna på 1960-talet.

Under 2017 dubblerades antalet mord som vit-makt-anhängare låg bakom jämfört med året innan. Hatbrotten ökade under Donald Trumps första år som president.