Bildreportage.

2017-07-26 09:30
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber
  • Bild: Morukc Umnaber

Unika bilder: Inifrån IS ”huvudstad”

Lidandet i krigets Syrien är inne på sitt sjunde år, och hårdast just nu är striderna som råder i Raqqa, staden som IS kallar sin ”huvudstad”. Men bland rubrikerna och de politiska utspelen kan det vara svårt att se de som drabbas värst av kriget. 

Dagens ETC:s fotograf Morukc Umnaber har träffat människorna som lever i skuggan av slaget om Raqqa.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Bild: Morukc Umnaber

Två barn som räddats av SDF undan striderna vid östra fronten i Raqqa, i juli 2017. Enligt hjälp­organisationen Rädda barnen lider nästan alla barn de undersökt i Syriens krigsdrabbade områden av svår stress, på grund av osäkerhet och förlorade familjemedlemmar. 70 procent av barnen uppvisar extrema stressymptom som resulterar i sängvätning, talsvårigheter och aggression. FN-organisationen Unicef meddelade i mars i år att man under 2016 registrerat en ”bottennivå” gällande antalet dödade barn i Syrien, med 652 bekräftade dödsfall. Sannolikt är mörkertalet mycket högre.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bild: Morukc Umnaber

Soldater från den kurdisk-arabiska alliansen Syriska Demokratiska Styrkorna (SDF) undersöker en flygbombad byggnad, efter att de trängt in stadsdelen Al-Sinaa i östra Raqqa, i början av juli 2017. SDF bildades på hösten 2015. Sedan hösten 2014, då kurdiska soldater först fick västerländsk militärs uppbackning för att trycka undan IS, har ett flertal slag utkämpats om städer i de nordsyriska provinserna Hasakah, Raqqa och Aleppo. IS hårdnackade motstånd och intensiva amerikanska flygbombningar har reducerat många samhällen och stadsdelar till ruiner.

Bild: Morukc Umnaber

Vid frontlinjen i östra Raqqa hamnar SDF-soldater under beskjutning av IS-krigare, och inleder en eldstrid med sina Kalasjnikovkarbiner uppe på ett hustak. SDF bildades av kurdiska YPG och flera mindre arabiska milisgrupper på hösten 2015, för att bredda samarbetet med den USA-ledda koalitionen, samt för att underlätta framryckningar mot IS in i arabiskdominerade territorier. SDF ersatte en tidigare allians för att också dämpa Turkiets protester över det amerikanska militära stödet till kurderna, som Turkiet länge själv haft en konflikt med. SDF påbörjade sin offensiv mot Raqqas landsbygd i november 2016 och lyckades tränga in i staden i juni i år.

Bild: Morukc Umnaber

En YPG-soldat ger vatten till en gammal man som påträffades i eldstriderna vid den östra fronten i Raqqa, den 11 juli 2017. Huruvida mannen överlevde är okänt. Kriget i Syrien har resulterat i upp emot en halv miljon döda och saknade sedan 2011. Mycket stora delar av landets infrastruktur och fundament har kollapsat, vilket gjort livet särskilt svårt för de små, de gamla och andra utsatta. Samtidigt kritiseras internationella hjälporganisationer för att inte ge tillräckligt stöd där det behövs mest – men hjälporganisationerna hänvisar i sin tur till för små internationella donationer.

Bild: Morukc Umnaber

Imera Fereya Yesilgöz, en av många kvinnor som deltar i slaget för att befria IS ”huvudstad”, vilar ut i ett hus vid frontlinjen i östra Raqqa. Hon är också en av åtskilliga frivilligsoldater från den turkiska kommunistiska kampgruppen BÖG, som står för Förenade frihetsstyrkorna. BÖG bildades i staden Kobane hösten 2014, där USA först började ge militärt stöd till de syriska kurderna mot IS. BÖG är en av flera vänsterrevolutionära grupper från Turkiet som deltar i striderna i Raqqa och får amerikanskt flygunderstöd. Trots att man har mycket lite gemensamt med Donald Trumps administration ideologiskt delar man ett fiendeskap till IS.

Bild: Morukc Umnaber

En kvinna kokar bönor i ett kollektivt kök i ett flyktingläger, som står under ledning av Raqqas civilråd. Det kurdisk-arabiska civilrådet bildades i april i år, för att ta över styret av Raqqa efter att staden befriats från IS. Den kurdiska feministen Layla Mohammed har utsetts till en av medordförandena över rådet, tillsammans med araben Mahmoud Shawakh al-Busran som den andre medordförande. Kurderna som utropat självstyre i norra Syrien har etablerat råd med en kvinnlig och manlig, mångetnisk ledning i varje stad de befriat.

Bild: Morukc Umnaber

En kvinna kokar bönor i ett kollektivt kök i ett flyktingläger, som står under ledning av Raqqas civilråd. Det kurdisk-arabiska civilrådet bildades i april i år, för att ta över styret av Raqqa efter att staden befriats från IS. Den kurdiska feministen Layla Mohammed har utsetts till en av medordförandena över rådet, tillsammans med araben Mahmoud Shawakh al-Busran som den andre medordförande. Kurderna som utropat självstyre i norra Syrien har etablerat råd med en kvinnlig och manlig, mångetnisk ledning i varje stad de befriat

Bild: Morukc Umnaber

Ett begravningståg i den syriskkurdiska staden Kobane i juli 2017. Invånarna går bärandes på kistor med kurdiska SDF-soldater som dött i striderna i Raqqa. Trots att IS-krigarna lider stora förluster av amerikanska flygbombningar, lyckas de fortfarande åstadkomma många stupade även på den kurdiska, västallierade sidan. Kurdiska YPG, som ingår i SDF, har ända sedan 2014 varit allierad med USA-koalitionen i kampen på marken mot IS-jihadisterna. Slaget om Kobane på hösten 2014 väckte ett nytt internationellt intresse för kriget i Syrien och resulterade både i en förändrad maktbalans och i att västerlänningar började ansluta sig till den militära kampen mot IS.

Bild: Morukc Umnaber

En sandstorm sveper in över ett av flyktinglägren utanför staden Ayn Issa, norr om Raqqa, dit många civila som flytt strider och IS styre lyckats ta sig. Det humanitära stödet till flyktingarna har länge varit otillräckligt. I slutet av juni lyckades UNHCR, FN:s redan hårt ansträngda och underfinansierade flyktingorgan, genomföra en serie hjälpsändningar under en tvåveckors­period från sin bas i staden Qamishli, i nordöstra Syrien. Folk på marken säger att det internationella stödet är för litet, och kommer för sent, trots all uppmärksamhet som IS och dess hotbild getts av regeringar och massmedier i omvärlden.

Klicka på bilden högst upp för att se bilderna i större format.

Fakta om kriget i Syrien

5 136 969 flyktingar finns registrerade utanför Syriens gränser.

Av dem är 1 221 339 barn i åldern 0–17 år.

6 300 000 internflyktingar finns kvar inom Syriens gränser.

952 500 flyktingar sökte asyl i Europa mellan april 2011 och maj 2017. 64 procent av dem i Tyskland och Sverige.

23 utbrott av polio fanns registrerade i Syrien i juli 2017. Sjukdomen var utrotad i landet innan kriget utbröt.

29,7 miljarder kronor eller 77 procent saknas i budgeten hos FN:s flyktingorgan UNHCR, för att hjälpa syrier på flykt.

400 000 syrier har dött i kriget, enligt en uppskattning i mars 2016 av FN:s särskilde Syriensändebud Staffan de Mistura. Människorättsgrupper talade på våren 2017 om 470 000 döda och saknade.

87 procent av krigets civila dödsoffer uppskattas ha dödats av den syriska regimen.

47 år har familjen Assad och deras regim haft diktatorisk makt över Syrien. Kriget började 2011 efter att regimen skjutit ner demokratiprotester.

10 500 flygbombningar mot IS-mål i Syrien har genomförts av den USA-ledda koalitionen, från augusti 2014 fram till juli 2017.

603 civila har dött i USA-koalitionens flygbombningar i både Syrien och Irak, uppgav USA i juli 2017. Andra skriver i stället upp siffran till mellan 4 544 och 7 055 dödade civila.