Utrikes.

2019-07-09 10:00
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Uber lanserar helikoptertjänst

Från och med idag kan du flyga helikopter med Uber. Men bara om du är storkund, befinner dig i New York och ska resa mellan Manhattan och JFK:s flygplats. En enkelresa kommer kosta motsvarande runt 2 000 kronor.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För tre år sedan gick Uber ut med att de jobbade på Uber Elevate, ett projekt för flygande bilar. Visionen är att skapa en flotta av elektriska farkoster i storstäder plågade av trafikstockningar. Det har ännu inte blivit något av de högtflygande planerna men idag är det premiär för en något mindre futuristisk tjänst: Uber Copter. Företagets premiumkunder får möjligheten att beställa helikopter mellan Manhattan och John F Kennedy-flygplatsen.

– Uber Copter erbjuder den första demonstrationen av Elevate-upplevelsen. Vi har byggt Uber Copter för att ge oss insikter och erfarenhet medan vi fortsätter lägga grunden för Uber air, säger Eric Allisson, chef för Uber Elevate, till amerikanska tech-sajten CNET.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kostar runt 2000 kronor

Enligt företaget beräknas priset för en resa hamna på mellan 200 och 225 dollar, alltså motsvarande 1800–2100 kronor. Uber hävdar att den totala restiden, inklusive beställning och ombordstigning, blir cirka en halvtimme. I normal trafik tar det drygt en timme att köra mellan Manhattan och JFK, men är det rusning kan den restiden mer än fördubblas.   

Tjänsten har fått hård kritik innan den ens lanserats. Citylab, en sajt för stadsplanering och infrastruktur, konstaterar att New York inte behöver mer utsläpp och buller i form av en exklusiv helikoptertjänst utan snarare utbyggd kollektivtrafik.

– Jag trodde det var ganska uppenbart, men när appar saluför privata bil- och helikoptertjänster så blir städer bullrigare, smutsigare, dyrare och sämre för alla, säger Stephen Miller, kommunikationschef för kollektivtrafik-appen Transit, till Citylab.

Ubers helikoptertjänst

Går endast mellan Manhattan och JFK-flygplatsen.

För att bli premiumkund måste man köpa Uber-resor för mellan 1250 och 3750 dollar i halvåret, vilket motsvarar cirka 12 000–35 000 kronor.