Utrikes.

2019-09-11 11:55
Fasaden vid Tysklands äldsta bordell i Frankfurt. Bild: Michael Probst/AP/TT
Fasaden vid Tysklands äldsta bordell i Frankfurt.
Puffetikett
Dagens ETC

Tyskland öppnar för lagstiftning mot sexköp

I den tyska förbundsdagen finns nu en parlamentarisk majoritet för att förbjuda koppleri och köp av sexuella tjänster, enligt nordisk modell.

– Tyskland kan inte längre vara hela Europas bordell, säger CSU-politikern Elisabeth Winkelmeier-Becker, i ett uttalande.

De tyska partierna CDU och CSU svänger i frågan om sexköpslagen och öppnar upp för att införa ”den nordiska modellen”, även där.

Thorsten Frei, vice ordförande för CDU:s partigrupp i den tyska förbundsdagen, poängterar i ett uttalande att många kvinnor luras in i prostitutionen.

– Prostitution betyder för många kvinnor att de lockas in under falska premisser samt at de utnyttjas och missbrukas i flera år på de allra allvarligaste sätt. Det är därför vi nu är engagerade. att anta den ”nordiska modellen” i Tyskland också, säger han.

Elisabeth Winkelmeier-Becker, konsumentpolitisk talesperson för CSU, tillägger att samhället samt bilden av detsamma påverkas på ett negativt sätt av den legala prostitutionen:

– Vi påverkas som samhälle när bilden av kvinnor hos många män kännetecknas av deras kön. Det är därför nödvändigt att vi kommer till ett paradigmskifte i denna fråga, säger hon i ett uttalande.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Enorm seger”

Jenny Westerstrand, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, menar att den parlamentariska svängningen i Tyskland är en enorm seger:

– Det är en seger både för kvinnors rättigheter och för det sunda förnuftet, skulle jag vilja säga. Att man erkänner hur extremt utsatt situationen har varit för dessa kvinnor i prostitutionen – att det har varit en handel med människokroppar i öppen dager. Vi är såklart jätteglada för detta och gratulerar våra tyska systrar för att deras aktivism nu ser ut att löna sig.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Svängningen innebär i korthet att Tyskland – där prostitution såväl som bordellverksamhet har varit legaliserad sedan 1999 – har en parlamentarisk majoritet för att förbjuda koppleri samt köp av sexuella tjänster, samtidigt som kvinnor i prostitution inte ska kunna lagföras och straffas för sin utsatthet.

84 prostituerade kvinnor har enligt Roks mördats i Tyskland sedan 2002.