Utrikes.

2018-07-10 13:15
En migrant får hjälp att lämna sin gummibåt.  Bild: Olmo Calvo/AP
En migrant får hjälp att lämna sin gummibåt.

Tyska protester mot hårdare flyktingpolitik

Tusentals människor gick ut på gatorna i Tyskland i helgen för att protestera mot de nya EU-direktiven om en hårdare flyktingpolitik.

Omkring 12 000 personer deltog i en protestmarsch i Berlin under lördagen. Även i München och Leipzig hölls stora demonstrationer för en humanare flyktingpolitik. Demonstrationerna ordnades av ett flertal hjälporganisationer, däribland tyska Lifeline som räddat båtflyktingar på Medelhavet.

Flera av demonstranterna bar flytvästar och plakat med texter som ”Humanitet är inte en politisk åsikt” och ”Mänskliga rättigheter stannar inte vid Medelhavet”.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Utnyttjat nöden”

Protesterna riktade sig bland annat mot den tyske inrikesministern Horst Seehofer, från bayerska kristdemokraterna CSU, som anklagades för att ha utnyttjat nöden hos båtflyktingarna för politisk vinning. På vissa plakat stod ”Seebrücke statt Seehofer”, vilket betyder ungefär ”broar i stället för Seehofer”.

Många riktade även sin ilska mot Österrikes ledare Sebastian Kurz och Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

– De trotsar mot mänskliga rättigheter. Det är oacceptabelt och motbjudande, sade arrangörerna av demonstrationen, enligt The Local.

Många dör på havet

Över 1 400 personer har drunknat på vägen över medelhavet hittills i år, enligt FN. EU kom i förra veckan fram till en kompromiss gällande hanteringen av flyktingar från Afrika och Mellanöstern, som bland annat handlar om fördelningen av flyktingkvoter mellan länderna samt att det ska uppföras flyktingläger och asylcenter i Nordafrika. Förslaget väckte hård kritik från människorättsorganisationer som bland annat Amnesty International.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter