Utrikes.

2019-01-09 11:45
Språkröret för De Gröna, Robert Habeck, Angela Merkel och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier hör till de många politiker som drabbades när tyska Bundestag blev hackat.  Bild: TT
Språkröret för De Gröna, Robert Habeck, Angela Merkel och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier hör till de många politiker som drabbades när tyska Bundestag blev hackat.
Puffetikett
Dagens ETC

Tysk lag kan ändras efter hackerattacken

Efter den stora hacker­attacken mot tyska politiker, journalister och mediepersonligheter öppnar nu justitieminister Katarina Barley för en skärpning av lagstiftningen.

”Gärningsmännen vill förstöra förtroendet för vår demokrati och våra institutioner”, säger hon till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Enligt uppgifter från tyska medier har landets politiker varit utsatta för en hackerattack sedan oktober 2018, och i dagarna släpptes informationen som hackarna kommit över. Särskilt drabbad blev språkröret för De Gröna, Robert Habeck, som fått en stor del av sin privata kommunikation med sin familj offentliggjord, men även Angela Merkel och Tysklands president Frank-Walter Steinmeier hör till de politiker som blivit hackade.

Föreslår åtstramning

Nu reagerar justitieminister Katarina Barley och föreslår en åtstramning av datasäkerhetslagen, samt att man ska ge ännu mer pengar till tyska Cyber defense center, som i nuläget ansvarar för utredningen. Katarina Barleys plan är att skapa ett ”Cyber defense center plus”, enligt tyska radiokanalen ARD.

I hacket drabbades politiker från alla tyska partier utom ett – nationalistiska AfD besparades, enligt flera medier. Dessutom meddelar den tyska försvarsmakten att man inte har haft något intrång.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Har hackats tidigare

Det är inte första gången som tyska Bundestag blir hackat. 2015 utreddes ett enormt intrång, som tyska myndigheter seden har anklagat Ryssland för att ligga bakom, men den tyska polisen var snabba med att gå ut med att det inte fanns någon koppling mellan den attacken och förra årets hack.

I stället menar Simon Hegelich, en politisk expert vid Münchens tekniska universitet, att den nya attacken förmodligen har sin grund i att hackarna har fått inloggningsuppgifter via Facebook och Twitter och sedan ”arbetat sig upp”.

– Attacken 2015 krävde betydligt större kunnande, men det rör sig inte om några barn här, det är personer som har stor vetskap om IT-säkerhet, säger han till nyhetsbyrån Bloomberg.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Hackerattacken

Tros ha pågått sedan oktober 2018.

Privata konversationer från politiker till familje medlemmar och kollegor har läckt ut.

Presenterades genom en ”adventskalender” där hackarna dag för dag under december släppte information.