Utrikes.

2019-08-13 11:15
  • Tulsi Gabbard motiverar själv sin kandidatur med att det behövs fler politiker som lyssnar på folket. Bild: AP/TT
    Tulsi Gabbard motiverar själv sin kandidatur med att det behövs fler politiker som lyssnar på folket.
  • Vermont-senatorn Bernie Sanders är en av presidentkandidaterna med starkast stöd. Bild: AP/TT
    Vermont-senatorn Bernie Sanders är en av presidentkandidaterna med starkast stöd.
  • Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren är också en av kandidaterna som kan utmana Biden. Bild: AP/TT
    Massachusetts-senatorn Elizabeth Warren är också en av kandidaterna som kan utmana Biden.
Puffetikett
Dagens ETC

Tulsi Gabbard drar debatten i USA åt vänster

När kampen om att bli demokraternas presidentkandidat går in i slutspurten har Irak-veteranen Tulsi Gabbard utmärkt sig som en uppstickare från vänster.

Hon driver frågor om fri sjukvård och utbildning och om att stoppa frihandelsavtalen och har tagit tydlig ställning för att avsluta USA:s interventioner i andra länder.

Den 37-åriga kongressledamoten Tulsi Gabbard var biträdande kampanjchef för den demokratiska socialisten Bernie Sanders i förra valet, 2016. Den här gången beslutade hon sig för att själv ställa upp och försöka bli Demokraternas presidentkandidat, ett beslut som offentliggjordes före det att Sanders också valde att kandidera.

Bernie Sanders har dock hunnit bygga upp ett betydligt starkare stöd över hela landet och ligger klart bättre till i opinionsmätningarna, Gabbard får endast omkring 4 procent. Men hon är rapp i debatterna och bidrar därmed till att vrida det politiska samtalet åt vänster.

Eftersom de står varandra nära i en rad frågor är det också många som spekulerar i att Sanders kommer att välja sin tidigare vapendragare Gabbard som sin kandidat till posten som vicepresident – om han skulle vinna demokraternas primärval. Detta särskilt med tanke på att hon har en mer omfattande utrikespolitisk erfarenhet, men också för att hon är en ung kvinna.

”Lyssna på folket”

Gabbard motiverar själv sin kandidatur med att det behövs fler politiker som lyssnar på folket.

– Vi har sett för många demokratiska ledare i Washington som inte har försökt förstå varför så många tröstade på Trump och varför så många avstod från att rösta över huvud taget. Jag vet att människor inte känner sig sedda av de politiska partierna, de känner sig övergivna. Att lyssna på de här berättelserna är avgörande för demokrater, säger Tulsi Gabbard i en intervju med The Intercept, och fortsätter:

– I slutänden handlar det om att politiker i dag sätter sig själva och sin egen makt framför folkets intressen. Trump är en del av en global trend där de väldigt rika och mäktiga har varit i kontroll så länge att de blivit isolerade från de vardagliga behoven, utmaningarna, hoppen och drömmarna som finns hos vanligt folk. Vi ser det inte minst med de omfattande handelsavtalen såsom TPP, som har en skadlig påverkan på människor och klimat medan storföretagen, som har varit en del i att ta fram avtalen, bara tjänar mer pengar och gör vinster på folkets bekostnad.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Major i armén

Tulsi Gabbard växte upp som det fjärde av fem barn i Hawaii, där hon mest spenderade tiden med att surfa, yoga och läsa böcker, enligt egen utsago. Intresset för politik kom i de sena tonåren, när hon upptäckte att den idylliska världen inte var så idyllisk som hon trodde. Hon tog värvning i armén och var placerad i Irak från 2004 till 2005 och i Kuwait mellan 2008 och 2009 och har i dag majorsgraden. Under en period arbetade hon även för sin pappas organisation som motarbetade samkönade äktenskap, något som hon senare tagit avstånd från. 2012 valdes hon i den amerikanska kongressen, som den första hindun, såväl som den första med rötterna i Amerikanska Samoa.

Vill stoppa krigen

Tiden i armén påverkade Tulsi Gabbard starkt. Hon är i dag en stor kritiker av USA:s utrikespolitisk de senaste decennierna och hon missar aldrig en chans att berätta om hur hon vill skapa fred, för att inte se fler systrar och bröder dö.

– USA:s regering måste sluta internera i andra länder för att få till regimskiften, såsom vi gör och har gjort i bland annat Irak, Afghanistan, Libyen och Syrien. Varje gång i historien som vårt land har gjort det har det lett till katastrofala följder, dels för oss och vår nationella säkerhet men framförallt  för folket i de här länderna, säger hon i intervjun med The Intercept och fortsätter med att redogöra för sin syn på de nuvarande krigen:

– Al-Qaida idag är starkare än någonsin. Det är bland annat på grund av att USA genom Saudiarabien bokstavligt talat har har finansierat och rustat dem i Syrien. Varför? För att de ska kunna fullfölja det regimskifte som är hela syftet bakom varför USA har varit i Syrien sedan 2011, säger hon och uppmanar Trump att se till att USA lämnar Mellanöstern och att USA istället ska arbeta med diplomati.

Deltog i Standing Rock

Tulsi Gabbard är vidare en motståndare till kärnkraft och ett välkänd ansikte i klimatrörelsen. Hon har bland annat uppmärksammats för sitt deltagande i protesterna mot oljeledningen vid Standing Rock, dit hon reste för att personligen stå sida vid sida med urbefolkningen.

– Min uppväxt på Hawaii har gjort att jag alltid haft en nära relation till vatten, och frågan om rent vatten var något som gjorde att jag fick upp ögonen för omvärlden och politiken redan som tonåring. Därför var Standing Rock-protesterna så inspirerande för mig, att få se människor från alla olika bakgrunder enas i frågan om att skydda vårt vatten. För gör vi inte det så har vi ingenting. Vatten är liv.

Läs vidare på nästa sida: Vänsterns Bernie Sanders och Elisabeth Warren utmanar på allvar

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Det här är Tulsi Gabbard

1981: Föddes i Leloaloa, Amerikanska Samoa.

2002: Valdes in i Hawaiis representanthus som den yngsta kvinnan någonsin.

2004-2005: Arbetar för den amerikanska armén i Irak.

2007: Tar examen från Alambamas militärakademi.

2008-2009: Arbetar mot terrorism i Kuwait.

2010: Väljs in i Honolulus stadsfullmäktige.

2012: Väljs in i det amerikanska representanthuset.

2013: Väljs till vice ordförande i Demokraternas nationella kommitté.

2015: Befordras från kapten till major.

2016: Tulsi Gabbard blir den första kongresskvinnan som förespråkar Sanders framför Clinton.

2019: Meddelar att hon ställer upp som kandidat i presidentvalet 2020.

Presidentvalet i USA

Avgörs den 3 november 2020.

Presidentvalet är det 59:e i ordningen och USA:s president och USA:s vicepresident ska väljas för mandatperioden 2020 till 2024.

Den sittande presidenten, republikanen Donald Trump, önskar bli omvald för en andra mandatperiod.

Demokraterna väljer sin slutliga presidentkandidat vid partiets konvent i juli 2020.