Utrikes.

2018-07-10 11:00
Brett Kavanaugh, nominerad till ny domare i Högsta domstolen, talar under gårdagens ceremoni i Vita huset.  Bild: Evan Vucci/AP
Brett Kavanaugh, nominerad till ny domare i Högsta domstolen, talar under gårdagens ceremoni i Vita huset.

Trumps nya domare kan hota aborträtten

President Trump nominerade den konservative Brett Kavanaugh till ny domare i USA:s högsta domstol. Något som fått amerikanska abortmotståndare att hurra eftersom de hoppas att den nationella aborträtten kan komma att avskaffas.

– Det är klart att man är orolig för hur utvecklingen i USA ser ut gällande aborträtten, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

Klockan 03, svensk tid, kom beskedet från Vita huset att Trump nominerat 53-årige Brett Kavanaugh till posten som domare i USA:s högsta domstol.

– Det är min ära och mitt privilegium att få nominera domare Brett Kavanaugh till USA:s högsta domstol, twittrade president Donald Trump efter beskedet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Kavanaugh har tidigare jobbat under president George W Bush i Vita huset som rådgivare och verkar nu som federal domare vid appellationsdomstolen i Washington DC. Han sa att han var ”rörd och djupt hedrad över att ha blivit vald av president Trump”. Han lovade också att om han får tillträda posten kommer han att ha ”ett öppet sinne i varje fall och alltid sträva efter att bevara den amerikanska konstitutionen”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Övervikt av konservativa domare

Den nya kandidaten måste godkännas av senaten innan han kan tillträda sin post. Om senaten godkänner honom efterträder han 81-årige Anthony Kennedy, som går i pension. Kennedy har länge varit känd som en som står i mitten mellan de övriga åtta domarna, där fyra ses som konservativa och de andra fyra som liberala. Han har också flera gånger haft en avgörande roll i känsliga frågor. Att aborträtten upprätthölls 1992 och att det 2015 blev lagligt för samkörande att gifta sig beror till stor del på honom.

Om Kavanaugh blir vald kommer majoriteten av domarna i den högsta domstolen ha en konservativ ståndpunkt, vilket glädjer de amerikanska abortmotståndarna. De hoppas att den nya domaren kan agera så att den nationella lagen om aborträtt från 1973 avskaffas.

– Om aborträtten inskränks kan det leda till att mödradödligheten ökar och med en konservativ domare i högsta domstolen är risken stor att man avskaffar aborträtten, säger Hans Linde, förbundsordförande för RFSU.

Det dröjde inte länge efter beskedet innan demokrater och liberala grupper samlades utanför domstolen på måndagskvällen, amerikansk tid, för att protestera mot Trumps val av domare, rapporterar flera amerikanska medier.

Vänsteraktivister påpekade att ”Trumps val kommer att leda till att fler kvinnor dör om aborträtten avskaffas”, och flera demonstrationer utlovades av personer som representerar Women’s March, skriver Fox News.

Stor påverkan globalt

USA har stort inflytande över resten av världen och Hans Linde menar att om landet väljer att riva upp den nationella aborträtten kan det påverka även resten av världen.

– Det skulle vara väldigt allvarligt för kvinnor i USA om aborträtten avskaffades. Men sedan fungerar USA som en motor för abortmotståndarna, för det finns ett stort motstånd där, vilket kan påverka abortmotståndare i andra länder. Därför är det också väldigt viktigt på ett globalt plan, säger han och fortsätter:

– Det finns också ett starkt stöd för aborträtten i USA och man hoppas att det stödet kan göra att aborträtten får finnas kvar.

Att Kavanaugh får sin post är inte helt säkert. Republikanerna har en knapp majoritet i senaten med sina 51 av de 100 platserna. Trump och republikanerna hoppas dock att Kavanaugh är invald till posten som domare innan mellanårsvalet den 6 november.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter