Utrikes.

2017-10-22 08:30
Trumps klimatskeptiker växlar upp, över 50 regler på miljöområdet har attackerats. Bild: Alex Brandon/AP
Trumps klimatskeptiker växlar upp, över 50 regler på miljöområdet har attackerats.

Trump vill öka kol- och kärnkraft

Nya klimatpolitiken rullar ut – miljöregler redan under attack.

Obamas klimatplan ska skrotas, kärnkraft och kol subventioneras. Det har varit tyst ett tag på miljöområdet men nu – samtidigt som USA kämpar med effekterna av skogsbränder och superstormar – har Donald Trumps klimatskeptiker lagt i nästa växel.

Ända sedan valrörelsen har det stått klart att Donald Trump, som sagt att klimatförändringarna är en kinesisk bluff, tänker föra en miljöpolitik utan hänsyn till forskning.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Regulationer som hotar amerikanska företagsvinster och friheter finns det helt enkelt ingen plats för, oavsett hur många institutioner som säger att de är nödvändiga.

Sammanlagt har över 50 regler på miljöområdet attackerats, några befinner sig ännu i limbo, och bortsett från beskedet i juni att Trump vill lämna Parisavtalet har många av dessa undgått medial uppmärksamhet. Nu verkar Vita huset redo att lägga i en ny, ännu högre växel.

Förra veckan, under ett möte i kolgruvestaden Hazard i Kentucky, meddelade miljöskyddsmyndigheten EPA:s chef Scott Pruitt att Barack Obamas klimatplan Clean Power Plan (CPP) ska rivas upp. CPP var tänkt att minska USA:s utsläpp av växthusgaser från kraftverk med 32 procent mellan 2005 och 2030. Beslutet väcker starka reaktioner.

– Det är ett fruktansvärt oansvarigt beslut. Vi har i USA under de senaste veckorna sett effekterna av klimatförändringarna i form av fruktansvärda orkaner och skogsbränder. Då ger Scott Pruitt kraftverken rätt att fortsätta släppa ut obegränsat med koldioxid i atmosfären, helt utan regleringar, säger Ken Kimmell, ordförande för Union of Concerned Scientists, en amerikansk vetenskapsbaserad miljöorganisation.

Återkommande möten

Klimatskeptikern Scott Pruitt var tidigare Oklahomas chefsåklagare och stod då bakom 14 stämningar mot den myndighet han nu leder. Han är en klimatskeptiker som inte anser att människan är den största orsaken till klimatförändringarna.

En granskning från New York Times visar att han under sin tid som chef för EPA träffat ytterst få miljö- och hälso-experter men desto fler från oljeindustrin.

I Kentucky använde Pruitt sig av ett typiskt Trump-uttryck då han under mötet förklarade att “kriget mot kol är över”. Cyniskt och lögnaktigt, menar Ken Kimmell.

– Han lovar att gruvjobben ska komma tillbaka och det är helt enkelt inte sant. De jobben är förlorade eftersom naturgas och förnybar energi gör att kol inte kan konkurrera. Kolindustrin automatiserar dessutom många av de jobben. Gruvjobben kommer inte att öka, däremot kommer framstegen för att komma till rätta med klimatförändringarna att bromsas.

Clean Power Plan stötte på motstånd även innan Trump tog över styret. Hela 28 delstater samt flera elbolag och industriorganisationer har överklagat planen och den har därför ännu inte kunnat implementeras.

Klagomålen gäller främst hur den utformats, bland annat för att kunna kringgå kongressen, och ärendet ligger hos en appellationsdomstol i Washington.

– En del av delstaterna har kolkraftverk som de vill fortsätta använda, andra var emot planen av ideologiska skäl. Vissa har inga problem att uppnå planens mål och skulle tjäna på det eftersom det skulle skapa en marknad för vindkraft, något som en del har väldigt goda förutsättningar för. Så på många sätt var det mer ideologiskt än strategiskt, menar Ken Kimmell.

Vill införa subventioner

Även energiminister Rick Perry har varit aktiv den senaste tiden. Han har uppmanat FERC (Federal Energy Regulatory Commission) att införa subventioner för kol- och kärnkraftverk.

Perry vill belöna de elproducenter som han ser som “pålitliga”, främst under extrema väderförhållanden. FERC måste inte godkänna förslaget, men två av de tre nuvarande kommissionärerna har utsetts av president Trump.

Förra torsdagen hölls en utfrågning av Perry i kongressen. Där påpekade flera av frågeställarna att tillgången el är redan är pålitlig, detta enligt en ny rapport som Perry själv beställt.

Det är få som ställt sig bakom Rick Perrys förslag, i stället har han fått forskare och miljörörelsen att ställa sig på samma sida som megakoncerner som Dow Chemical, Koch Industries och U.S. Steel Corp.

Representanter för både högern och vänstern talar sig varma för en fri, oreglerad energimarknad och anklagar Perry för att störa en sådan. Energiministern själv ställde sig under utfrågningen tveksam till en helt oreglerad elmarknad och jämförde med statens styrning av militären.

Ingen rättvis bild

De som vill se mer pengar till kol och kärnkraften lyfter gärna fram att förnybar energi det senaste decenniet fått större skattelättnader än fossil energi. Ken Kimmell tycker inte att det ger en rättvisande bild.

– De subventioner som getts till den fossila bränsleindustrin är betydligt större än vad som getts till förnybart – av den enkla anledningen att vi tillåter kraftverken att släppa ut hur mycket koldioxid de vill och sedan betalar vi skattebetalare kostnaden för det. Klimatförändringar, katastrofer, bränder – allt det som kan kopplas till klimatförändringarna. Det är en enorm subvention.

Läs vidare på nästa sida: Här är Trumps klimatpolitiker