Utrikes.

2017-11-10 13:15
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med amerikanske presidenten Donald Trump. Bild: Evan Vucci/AP
Rysslands president Vladimir Putin skakar hand med amerikanske presidenten Donald Trump.

Trump känner flåset i nacken

President Donald Trumps förre kampanjchef Paul Manafort står anklagad för flera grova brott och nu pågår arbetet för fullt från Trumpadministrationens sida att distansera sig från den förre medarbetaren.
”Det är en besvärande faktor för presidenten att han har spelat en stor roll under presidentvalskampanjen”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Paul Manafort arbetade som Donald Trumps kampanj­ledare under ett par månader 2016 innan han fick sparken till förmån för Steve Bannon. Nu står lobbyisten och advokaten Manafort anklagad för bland annat penningtvätt och befinner sig i husarrest.

Den särskilda utredaren Robert Mueller har genomfört en razzia i Manaforts hem och beslagtagit flera dokument och datorer och nu tror flera amerikanska experter på New York Times och Washington Post att Mueller försöker få Manafort att vittna om Trumpadminstrationens kopplingar till Ryssland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Manafort har själv haft mycket kontakter med Ryssland och Ukraina men det är väldigt svårt att säga vad han vet om Donald Trumps kontakter med Ryssland. Det finns de som spekulerar i att det finns band där emellan, säger Dag Blanck.

”Väldigt nervösa”

Robert Mueller har i egenskap av särskild utredare väldigt stora friheter. Han behöver inte säga något om vad och hur han utreder och det är ett faktum som verkar ha retat upp president Trump.

På Twitter har presidenten ondgjort sig över att man inte fokuserar mer på Hillary Clinton och efter razzian hos Paul Manafort distanserade sig Donald Trump från sin förre medarbetare och menade på att brottsligheten han står anklagad för skedde långt innan de arbetade ihop och därför inte borde påverka hans administration.

– Presidenter är oerhört nervösa när det tillsätts en särskild utredare. Vi vet att Donald Trump frågade James Comey om han var under utredning och då svarade Comey nej, så visst finns det en nervositet där, säger Dag Blanck.

Flera rysskontakter

Om det skulle visa sig att Paul Manafort haft kontakt med Ryssland under sin tid som kampanjchef för Donald Trump så är det ytterligare ett tungt namn som läggs till listan. Sedan tidigare har det avslöjats att presidentens son, svåger och justitieminister har varit i kontakt med ryska politiker och diplomater.

Hur många kopplingar till Ryssland kan Trumpadminstrationen ha innan situationen blir ohållbar och han måste avgå?

– Det spekuleras vilt om det. Det finns ett sätt att avsätta presidenten och det är genom riksrätt men det är väldigt små chanser att det ska inträffa nu. För att ställas inför riksrätt ska det dels vara väldigt svåra brott och dels ska representanthuset åtala. Eftersom det är republikansk majoritet där skulle det mer eller mindre krävas förräderi för att det skulle hända. Men om ett år är det mellanårsval och om demokraterna vinner representanthuset då så uppstår en helt ny situation, säger Dag Blanck.

Polariserat debattklimat

Rysslands påverkan på det amerikanska valet generellt och kopplingar till Donald Trump specifikt har blivit en långkörare i den amerikanska debatten och frågan är hur intresserade amerikanerna är. Dag Blanck menar att man har gått så långt i polariseringen att man lämnat sakfrågan.

– De som bryr sig är de som är kritiska mot Trump. För Trump­anhängarna spelar det ingen roll. USA är så oerhört polariserat just nu. Det är nästan ingen kontakt mellan de två sidorna. Vad man tycker i frågan om Rysslandskopplingen är väldigt färgad av inställningen till presidenten, man tar inte till sig fakta. Därför måste det komma fram något väldigt tydligt och allvarligt för att förändra opinionsläget.

Nyckelpersoner i Rysslandshärvan

Donald Trump

Bild: Andrew Harnik/AP

Affärsmannen vann presidentvalet, kritiker menar att det var med hjälp av Ryssland och Vladimir Putin.

Vladimir Putin

Bild: Mikhail Klimentyev/AP

Rysslands president som uppges ha ett horn i sidan till Hillary Clinton efter att hon varit pådrivande i en protest mot det ryska valet 2011.

James Comey

Bild: Elise Amendola/AP

FBI-chefen som ville utreda Donald Trump. Hamnade på kollisionskurs med presidenten och tvingades från sin tjänst.

Jared Kushner

Bild: Alex Brandon/AP

Trumps svärson som har fått stark kritik för sina kopplingar till Ryssland, oligarker och konservativa judiska grupperingar. Utreds av FBI

Paul Manafort

Bild: Mary Altaffer/AP

Trumps förre kampanjledare som för närvarande sitter i husarrest, misstänkt för skattebrott och pengatvätt.

Natalia Veselnitskaya

Bild: Mary Altaffer/AP

Advokat som hade ett möte med Donald Trump Jr., Paul Manafort och Jared Kushner under presidentvalskampanjen. Skulle lämna över uppgifter för att sänka
Hillary Clinton.

Donald Trump Jr.

Bild: Richard Drew/AP

Trumps son som träffat flera ryssar för att få fram information om Hillary Clinton som skulle göra att hon förlorade presidentvalet.

Robert Mueller

Bild: Charles Dharapak/AP

Före detta FBI-chef som nu leder utredningen om den ryska inblandningen i det amerikanska valet.

Sergey Kislyak

Bild: Carolyn Kaster/AP

Rysk diplomat med nära band till Jeff Sessions, Michael Flynn och Jared Kushner. Anklagas för att vara rysk spion.

Tidslinje

Våren 2015: Amerikansk underrättelsetjänst hör hur ryska myndighetspersoner talar om medarbetare i Donald Trumps stab.

Mars 2016: Paul Manafort går med i Trumps presidentvalskampanj.

Juni 2016: Paul Manafort blir kampanjchef och träffar en rysk advokat med koppling till Kreml. Advokaten lovar att bidra med material för att sänka Hillary Clinton.

Juli 2016: FBI startar en utredning kring Trumpkampanjens kopplingar till Ryssland.

Augusti 2016: Paul Manaforts affärer med den proryska regeringen i Ukraina blir allmänt kända och anklagelser om penningtvätt uppdagas. Donald Trump avskedar Manafort som kampanjchef.

December 2016: CIA säger att deras uppfattning är att Ryssland sjösatte operationer för att hjälpa Donald Trump att vinna valet.

Februari 2017: Trumps säkerhetsrådgivare Michael Flynn får sparken för icke redovisade kontakter med höga företrädare för Ryssland.

Juni 2017: Dokument läcks som tyder på att ryska hackare försökte ta sig in i det amerikanska valsystemets databas.

Juni 2017: Demokraterna kräver att president Donald Trump sparkar sin topprådgivare, svärsonen Jared Kushner, för att denne underlåtit att redovisa sina kontakter med Ryssland. Minst tre gånger ska han ha varit i kontakt med ryska toppdiplomater.

Juni 2017: Den politiske aktivisten och dollarmiljardären Tom Steyer kräver att Donald Trump ställs inför riksrätt.

Juli 2017: CNN avslöjar att Donald Trump Jr. höll ett möte i Trump Tower där den ryska affärsmannen Ike Kaveladze ingick. Även Jared Kuschner, Paul Manafort och den spionanklagade lobbyisten Rinat Achmetsjin ska ha närvarat.

Augusti 2017: FBI gör en husrannsakan hos Paul Manafort.

November 2017: Paul Manafort erbjuder sig att betala 100 miljoner kronor i borgen för att slippa sin husarrest. Domaren Amy Berman Jackson lämnade beskedet att det inte var aktuellt.