Utrikes.

2019-03-14 11:45
”Vi upplever ett tryck åt fel håll just nu. Det bidrar till att kvinnor som satsar på att ta ministerposter hålls tillbaka”, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women. Bild: AP
”Vi upplever ett tryck åt fel håll just nu. Det bidrar till att kvinnor som satsar på att ta ministerposter hålls tillbaka”, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women.
Puffetikett
Dagens ETC

Tillbakagång för världens kvinnliga politiker

Trots en viss framåtrörelse är majoriteten av världens ledande politiker fortfarande män. Och när det gäller de allra högsta politiska posterna går utvecklingen åt helt fel håll.

”En allvarlig tillbakagång”, säger ordföranden för FN:s generalförsamling.

Vilket kön har landet X stats- eller premiärminister? Var lugn, om du inte kan svaret är det bara att dra till med ”man” så har du med 95 procents säkerhet rätt.

FN har nämligen släppt nya siffror över könsfördelningen bland ministrar, statschefer och regeringschefer i världen. Och för den som hoppas på jämställdhet är det dyster läsning.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Var fjärde kvinna

Tio av 153 statschefer är kvinnor. Liksom tio av 193 regeringschefer. Aningen mindre skev är fördelningen bland parlamentsledamöter, där var fjärde sådan är kvinna.

– Trots en viss framåtrörelse är den överväldigande majoriteten av världens regeringschefer fortfarande män, säger Gabriela Cuevas Barron, chef för Interparlamentariska unionen, den organisation som tagit fram statistiken, enligt New York Times.

För och av män

Med framåtrörelse syftar Gabriela Cuevas Barron på att andelen kvinnliga parlamentsledamöter vuxit med en procentenhet mellan 2017 och 2018. Och att andelen ministrar ökat med ett par procentenheter till drygt 20 procent.

Å andra sidan har både andelen kvinnliga statschefer och andelen regeringschefer minskat från 7,2 procent till 6,6 procent respektive 5,7 till 5,2 procent.

– En allvarlig tillbakagång, säger María Fernanda Espinosa, ordförande för FN:s generalförsamling, i samma artikel.

Enligt Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för UN Women, är nationella och globala institutioner skapade av män och för män.

– Vi upplever ett tryck åt fel håll just nu. Det bidrar till att kvinnor som satsar på att ta ministerposter hålls tillbaka. Och trycket är brutalt, säger hon till New York Times och nämner politiskt våld, verbala attacker och attacker i sociala medier som exempel på vad kvinnliga politiker och politiska kandidater råkar ut för i många länder.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter