Utrikes.

2019-11-07 01:15
Shahanaj Sultana.
Shahanaj Sultana.
Puffetikett
Dagens ETC

”Testerna är orättvisa”

Affärsbiträdet Shahanaj Sultana har bott i England i 18 år. Hon har precis fått veta att hon klarat det första testet som ingår i kraven för att få med­borgarskap i Storbritannien.

”Det var svårt, jag har ­pluggat jättemycket.”

Shahanaj Sultana är kritisk till detta kunskapsprov, varför ska hon behöva kunna en massa årtal och kungar som levde för flera hundra år sedan?

– Det är sådant som inte ens engelsmännen själva har koll på. Det blir fel att blanda ihop medborgarskap med hur mycket man kan om ett lands historia.

För Shahanaj Sultana återstår nu språkprovet, prov nummer två för att få medborgarskap. Men det är hon inte orolig för.

– Jag pratar flytande engelska nu, så det borde gå bra. Men det är dyrt, nästan två tusen kronor. Så nu måste jag först spara ihop till det.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Svårt för studieovana

Hon tycker att tester för att få medborgarskap slår orättvist. Själv har hon en universitetsutbildning i bagaget från hemlandet Bangladesh, men många av hennes vänner har inte lika stor studievana – och därmed inte samma möjlighet att få med­borgarskap.

–  Jag känner flera som pratar väldigt bra engelska men som gjort testet fyra–fem gånger utan att klara det. Det är hårt.

Medborgarskapet står för trygghet, menar Shahanaj ­Sultana – och en möjlighet att flytta till Sverige om hon vill. Hon hade bott i Sverige i fem år när hon flyttade till England med sin svenska man. Att språkkrav underlättar integrationen tror hon inte på.

– Många som flyttar till ett annat land har det svårt. De kanske mår dåligt och är i en känslig period. Då är det inte så lätt att lära sig ett nytt språk. Alla människor borde ha samma rätt till medborgarskap och trygghet.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter