Utrikes.

2017-09-26 13:35
Journalisten Khadija Ismayilova. Till höger: Johan Dennelind, Telia Soneras vd,  Bild: privat, Jessica Gow/TT
Journalisten Khadija Ismayilova. Till höger: Johan Dennelind, Telia Soneras vd,

Telia-avslöjare får Right Livelihood-pris

Journalisten Khadija Ismayilova från Azerbadjan är en av årets mottagare av Right Livelihood-priset. Hon har bland annat bidragit till att nysta upp Telia Soneras muthärva i landet. Det är första gången priset går till en azerbaijanier.   

– Det är en ära att tilldelas ett så prestigefullt pris. Jag tar med glädje emot det å Azerbadjans, alla journalisters och människorättsförsvarare vägnar, vilka fortsätter att arbeta trots svåra förutsättningar, säger Khadija Ismayilova, 41 år, i ett pressmeddelande.

Hon har bidragit till avslöjandena om Telia Soneras mutaffärer och kopplingar till president Ilham Aliyev och hans familj. Ismayilova har arresterats och trakasserats av Azerbadjanska myndigheter upprepade gånger de senaste åren och i motiveringen från Right Livelihood-stiftelsen heter det att hon får priset ”för sina modiga avslöjanden om korruption på högsta politiska nivå genom enastående grävande journalistik med fokus på transparens och ansvarsutkrävande”.     

Hjälpt barn att få mat

Övriga två pristagare är indiska Colin Gonsalves och etiopiska Yetnebersh Nigussie.

65-åriga Gonsalves är en framstående människorättsjurist och har grundat ett nätverk av jurister som åtar sig fall för fattiga och utsattas räkning. Han har bland annat vunnit ett mål som ledde till att Indiens högsta domstol beordrade att alla barn i Indien ska få gratis skolluncher. Yetnebersh Nigussie, 35, är en aktivist som kämpar för funktionsnedsattas rättigheter. Hon är själv blind.

– Yetnebersh Nigussie är ett lysande hopp för alla, inte enbart för den dryga miljard människor med någon typ av funktionsnedsättning, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen.