Utrikes.

2020-07-14 12:35
83 dollarmångmiljonärer ber i ett öppet brev sina regeringar att beskatta dem mer. Bild: Shutterstock
83 dollarmångmiljonärer ber i ett öppet brev sina regeringar att beskatta dem mer.
Puffetikett
Dagens ETC

Superrika ber om högre skatter: ”Vi har massor med pengar”

En grupp bestående av 83 dollarmångmiljonärer ber i ett öppet brev sina regeringar att höja skatten på ”sådana som oss” för att hjälpa till att finansiera återhämtningen efter coronapandemin. Bland de undertecknade finns Disneyarvingen Abigail Disney och Ben and Jerry’s-medgrundaren Jerry Greenfield.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

”Idag ber vi våra regeringar att höja skatten för sådana som oss. Omedelbart. Kraftigt. Permanent.”

Det är budskapet när 83 superrika skrev under ett öppet brev till sina regeringar. De 83, som främst kommer från USA och Storbritannien, men även från Danmark, Tyskland och Nederländerna, menar att miljonärer har en avgörande roll när covid-19 slår till mot planeten.

”Nej, det är inte vi som tar hand om de sjuka på intensivvårdsavdelningarna. Det är inte vi som kör ambulanserna som för de sjuka till sjukhusen. Vi fyller inte hyllorna i livsmedelsaffärer, vi levererar inte mat till människors dörrar. Men vi har pengar, massor med pengar. Pengar som desperat behövs nu och som fortsatt kommer att behövas under kommande år när vår värld återhämtar sig från krisen.”

”Kan inte lösas med välgörenhet”

Brevet från gruppen superrika, som kallar sig ”Millionaires for humanity”, kommer inför helgens möte mellan G20:s finansministrar och centralbankschefer. Det kräver att politiker ”tar itu med global ojämlikhet och erkänner att skatteökningar på de rika och större internationell skattetransparens är nödvändiga för en hållbar långsiktig lösning.” De tillägger:

”Problemen som orsakats och avslöjats av covid-19 kan inte lösas med välgörenhet, oavsett hur generös den är. Ledare inom regeringen måste ta ansvar för att samla de pengar som behövs och spendera dem på ett rättvist sätt. Vi kan se till att sjukvård, skolor och trygghet får den finansiering de behöver genom en permanent skatteökning för planetens rikaste människor.”

Kända namn

Bland Millionaires for humanity finns namn som Abigail Disney, Ben and Jerry’s-bekanta Jerry Greenfield, Nya Zeelands näst rikaste man Sir Stephen Tindall och brittiska manusförfattaren och regissören Richard Curtis, bland annat känd från ”Love, actually” och ”Fyra bröllop och en begravning”. Brevet avslutas:

”Så snälla. Beskatta oss. Beskatta oss. Beskatta oss. Det är rätt beslut. Det är det enda beslutet. Mänskligheten än viktigare än pengar.”

500 000
Det finns över en halv miljon människor i världen som räknas som ultrarika, vilket innebär att de har en förmögenhet värd mer än 30 miljoner dollar, motsvarande drygt 275 miljoner kronor. Antalet ultrarika i världen överstiger alltså Islands befolkning.