Hoppa till innehållet

Utrikes

Storstrejk i Mexikansk gränsstad

Många amerikanska bolag etablerar fabriker i Mexiko för att kunna dra nytta av billig arbetskraft, något som ökat till följd av frihandelsavtalet Nafta.
Många amerikanska bolag etablerar fabriker i Mexiko för att kunna dra nytta av billig arbetskraft, något som ökat till följd av frihandelsavtalet Nafta. Bild: Bild: Ivan Pierre Aguirre/AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Tusentals arbetare från 45 fabriker har gått ut i strejk i den mexikanska industristaden Matamoros, på gränsen till Texas. Stora amerikanska bilföretag påverkas och nu hotar arbetsgivarna med att lägga ned fabrikerna om strejkerna inte avslutas.

En enorm strejk utspelar sig på gränsen mellan Mexiko och USA. En del beräkningar pekar på upp emot 70 000 strejkande arbetare, vilket skulle innebära att det är den största strejken på flera år i Nordamerika. Arbetarna kräver 20 procent högre löner, 40 timmars arbetsvecka och en årlig bonus på 32 000 pesos (ca 15 000 kronor). I sociala medier har flera grupper skapats för att sprida information och samordna demonstrationer. Förra veckan samlades arbetarna i en gemensam protest där de marscherade från fabrik till fabrik och skanderade slagord.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser