Hoppa till innehållet

Reportage

Stormakt 2.0 – Xi Jinping stärker greppet om Kina

President Xi Jinping och det kommunistiska partiet har kontroll över statsmedia och styr över allt som når medborgarna via film, tv, böcker och radio. Partiet siktar på att via media styra medborgarna ideologiskt i deras hem, säger analytiker.
President Xi Jinping och det kommunistiska partiet har kontroll över statsmedia och styr över allt som når medborgarna via film, tv, böcker och radio. Partiet siktar på att via media styra medborgarna ideologiskt i deras hem, säger analytiker. Bild: Bild: Lan Hongguang/Xinhua/AP/TT

Dagens ETC

Nyligen avslutades den årliga Nationella folkkongressen i Kina. President Xi Jinping, som tidigare i år blev likställd med Mao genom att skriva in sina tankar i grundlagen, drev igenom flera historiska beslut. Han kan inte bara sitta kvar som president livet ut, utan han har nu mer makt än någonsin. Hans mål är att återskapa det gamla stormakts-Kina och det finns de som säger att det kan bli räddningen för vår planet.

Johan Lagerkvist är professor och expert på Kinas användande av internet och menar att det inte finns något bra med Kinas allt starkare diktatur. Samtidigt säger han att både statsvetare och filosofer nästan är på väg att ge upp inför klimathotet och vår ovilja till de förändringar som krävs för att rädda jorden.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Nu kan du låsa upp alla artiklar i en vecka - utan kostnad. Ingen bindningstid.

Populärt val: 3 månaders sommarrabatt

Från

Vill du prenumerera hela sommaren till superpris? Nu får du 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.


Betala per år

Från

Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln