Utrikes.

2018-07-07 16:30
Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar under det sista valmötet i april i år.  Bild Darko Vojinovic/AP/TTe
Ungerns premiärminister Viktor Orbán talar under det sista valmötet i april i år.

Stor oro i Orbans Ungern: "Var kommer det här att sluta?"

Den ungerska regeringens nya Stoppa Soros-lag mot illegal migration har trätt i kraft. I brist på en verklig ”flyktinginvasion” drabbar lagen mest bara människorättsorganisationer och flyktingar med asylskydd, vars situation redan tidigare varit ansträngd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För första gången på en lång tid så finns det inte någon statlig hatpropaganda på offentliga anslagstavlor i Ungern. Inte en enda propagandaaffisch som attackerar den judiske mångmiljardären och demokratifilantropen George Soros, eller oppositionella partier, EU eller till och med FN, som alla i dag betraktas som en och samma fiende. I utkanten av Budapest ser jag hur en fyndig regeringskritiker klottrat med röd sprejfärg, på tre numera tomma reklamskyltar: ”Var har farbror George tagit vägen?”


Rödgrön sjudagarstidning – prenumerera nu!

Den här artikeln kommer från lördagsnumret av Dagens ETC. Som prenumerant får du Dagens ETC sju dagar i veckan – på helgerna rakt ner i din telefon, surfplatta eller dator.

Stöd Sveriges rödgröna tidning genom att bli prenumerant.


Sedan våren 2017 har Ungerns premiärminister Viktor Orbán legat bakom en intensiv hatkampanj riktad mot George Soros och illegal migration. Soros påstås ligga bakom en internationell konspiration för att smuggla in papperslösa muslimer till Europa, i syfte att islamisera kontinenten och luckra upp nationella gränser. Men även om propagandan om detta just nu är pausad, har kampanjen underlättat införandet av den nya ”Stoppa Soros-lagen” som är i kraft sedan den 1 juli.

”Räcker med förundersökning”

Nu är det olagligt för alla ungerska medborgare att möjliggöra så kallad illegal migration, samt att assistera så kallade illegala migranter – hit räknas även flyktingar. De som trotsar förbudet hotas med fängelse. En av de icke-statliga organisationer som berörs mest är Ungerska Helsingforskommittén, som ger juridisk assistans åt asylsökare i Ungerns två transitzoner vid gränsen till Serbien.

– Det räcker med att polisen påbörjar en förundersökning mot oss. Då är vi förbjudna från att vistas vid den södra gränsen. Det betyder att alla våra advokater kan mista rätten att vistas i transitzonerna för att erbjuda assistans, ända fram till att utredningen läggs ner. Vilket kan vara en upp till två år lång process, säger András Lederér som arbetar vid Helsingfors-kommittén, när Dagens ETC möter honom i organisationens kontor i Budapest.

András Lederér och hans kollegor vet ännu inte ifall de riskerar fängelsedomar, eller vilka konsekvenserna blir av lagen. Men de tror att ett av huvudsyftena är att stoppa all juridisk assistans till asylsökare. På sikt vill regeringen även helt ta bort möjligheten att söka asyl i Ungern, genom att man i lag redan betraktar Serbien som ett säkert land där asylsökare som kommer landvägen kan och bör stanna kvar.

 András Lederér ser den nya lagen som både ett nytt steg i regeringens asylpolitik och som ett sätt att försvaga kritiska NGO:er.  Bild Joakim Medin
András Lederér ser den nya lagen som både ett nytt steg i regeringens asylpolitik och som ett sätt att försvaga kritiska NGO:er.

Försvagar civilsamhället

Men Stoppa Soros-lagen har även som syfte att försvaga det civilsamhälle som i åratal högt har kritiserat Orbáns auktoritära styre. Lagen lämnar bara utrymme för åtal av individer, men ända sedan lagen först föreslogs i januari i år har det varit tydligt att udden särskilt riktats mot människorättsorganisationer.

Den 27 juni stod András och rökte en cigarett ute på kontorets balkong när han upptäckte att fyra tv-team hade samlats vid entrédörren, rakt nedanför honom. Tv-teamen filmade när några personer från Fidelitas – regeringspartiet Fidesz ungdomsförbund – satte upp röda klistermärken med vit text på dörren: ”En organisation som stödjer migration”.

– De ringde inte på hos oss. De annonserade inte heller aktionen som en öppen presskonferens, utan bjöd bara in regeringsvänliga medier och den regeringskontrollerade stats-televisionen för att bevaka allt. Frågan är var det här kommer att sluta. Tänker de även sätta klistermärken på dörren till mitt privata hem?

Tidigare i juni satte en före detta parlamentariker från Orbáns kristdemokratiska stödparti KDNP upp de första klistermärkena, på kontorsdörren till Amnesty International Ungern. Sedan skedde samma sak med dörren till Menedék, en organisation som i många år hjälpt flyktingar och migranter med integration. Dörrmärkningen av Menedék orsakade en mindre skandal eftersom deras kontor ligger i en minnesförklarad byggnad där judiska ungrare tvingades bo under Förintelsen. Då märktes byggnaden i stället ut med en gul Davidsstjärna.

Vissa säger upp sig

Det måste vara oerhört ovanligt att representanter för en regering i EU sätter upp hatiska märken på motståndares dörrar. Men den ungerska regeringen har redan tidigare stigmatiserat människorättsorganisationer i propagandakampanjer och i nationella konsultationer. I april hamnade András, hans kollegor och personalstyrkorna i ett flertal andra organisationer på en svart lista över ”Soros agenter” – fiender till staten – som publicerades i ett veckomagasin som ägs av en rådgivare till Orbán.

– Vi har blivit behandlade som att vi är spetälska. Stoppa Soros-lagen är menad att skapa ytterligare beröringsskräck för oss. Skulle du själv vilja bli anställd av en organisation där ett flertal kanske blivit åtalade? Skulle du vilja samarbeta med en sådan organisation, eller ens våga sponsra den? Tveksamt, det är därför detta är ett så kraftfullt vapen.

Helsingforskommittén och andra organisationer har redan upplevt att vissa anställda sagt upp sig. På grund av det statliga trycket eller för att man varit rädd för att sabotera sin karriär genom att stanna kvar. Att sedan rekrytera ny personal har varit svårt av samma anledningar. Ingen vet ifall lagen kommer att leda till polisundersökningar och åtal redan i nästa vecka, eller först om flera år, ifall regeringens popularitet minskar och man behöver måla upp större fiendebilder.

– Allt detta öppnar också upp för en ännu mer obehaglig politik. Kanske börjar regeringen lagstifta även mot arbete för hbtq-rättigheter, mot anti-korruptions-arbete, mot miljörättsarbete eller något annat som råkar irritera dem, säger András.

En av regeringens anslagstavlor i Ungerns huvudstad Budapest.  Bild Darko Vojinovic/AP/TT
En av regeringens anslagstavlor i Ungerns huvudstad Budapest.

Drabbar asylskyddade

Det är det hårda flyktings- och invandringsmotståndet som gjort Orbán till en förebild hos Sverigedemokraterna och andra högerradikaler i Europa. Trots det finns det i Ungern både utom-europeiska invandrare och ett litet antal asylskyddade flyktingar. Det paradoxala med Stoppa Soros-lagen är att den också slår mot de senare människorna. På det liberala, av regeringen nedstängningshotade, universitet CEU träffar jag den afghanske flyktingen Nazir igen, som jag intervjuade i samband med det ungerska valet i april. Han är 18 år gammal och shiitisk hazar, växte upp som statslös flykting i Quetta i Pakistan men gav sig av därifrån på grund av det extremistiska, sunnitiska våldet mot shiiterna.

Nazir är luspank. Den ungerska staten ger honom och några andra flyktingar ett gratis boende i en sliten förort till Budapest, men det enda ekonomiska bidrag han får är 1 300 kronor per månad. Det räcker med nöd och näppe till att kunna äta sig mätt.

– Jag vill ha ett jobb i sommar. Som hjälpreda i ett kök, som servitör, som diskare, vad som helst. Jag vill jobba vitt och betala skatt också, så att jag vet att jag får den lön jag har rätt till.

Nazirs felfria engelska borde göra jobbjakten kort. Men Stoppa Soros-lagen och dess uppenbarligen medvetet luddiga utformning verkar dock ha gjort många människor rädda, för att även de kan hamna i fängelse för att ha hjälp en ”illegal migrant”, om de ger Nazir ett sommarjobb. Ungerns dubbla, strömförande och kameraövervakade gränsstängsel mot Serbien har dock i princip gjort det omöjligt för ”illegala migranter” att komma in i Ungern. De enda som är här har papper och en laglig rätt att vistas i landet.

– Jag har talat med människo-rätts-advokater om att lagen är vagt utformad och ingen vet riktigt till vilken grad den även innefattar oss som har asyl. Vad händer till exempel när min asylstatus löper ut, efter tre år? Då behöver jag juridisk assistans, men mycket pekar på att det då vore ett brott att hjälpa mig. Men regeringen har ju själv släppt in mig i landet?

”Parallella samhällen”

Nazirs enda slutsats är att regeringen helt enkelt vill att sådana som han ger sig av från Ungern. Orbán och hans regering har upprepade gånger talat om sitt absoluta motstånd mot att ”parallella samhällen” med folk av främmande kultur, språk och religion uppstår i Ungern, därför säger man nej till både flyktingar och utomeuropeiska migranter.

Vad regeringskritiker dock påpekat är att sådana parallella samhällen redan existerar i Ungern, tack vare Orbáns egen politik. Mellan 2013 och 2017 har regeringen sålt statsobligationer till åtminstone 20 000 utländska medborgare, som möjliggjort för dessa att direkt få uppehållstillstånd i Ungern. Statsobligationerna har uppgetts kosta upp emot tre miljoner kronor, och det har rapporterats att 15 000 kineser på detta vis flyttat till Ungern.

Tjugo minuters bilfärd österut i Budapest ligger det tionde distriktet Kőbánya. Här ligger huvudstadens helt egna, lågprofilerade China Town. Butiksskyltar, reklamskyltar, till och med entrédörren till den lokala banken är textad på kinesiska i stället för på ungerska. Jag äter middag här en kväll i ett avlångt uteserveringstält som är kantat av små gatukök. Det mest populära köket har serveringspersonal som bär kepsar med kinesiska flaggor på sidorna och röda stjärnor på framsidan – en förbjuden symbol i Ungern, som Orbán tidigare bråkat om.

De här migranterna jobbar precis lika hårt som Nazir skulle vilja göra. Min servitör heter Shu. Han talar engelska men inte ungerska och kom hit för några år sedan tillsammans med sin familj, som är förmögen och driver flera restauranger. Shu säger att merparten av Budapests 30 000 kineser bor här i Kőbánya. I ett litet mini-Kina, på alla vis annorlunda från det Ungern som omringar enklaven.

Det högerradikala partiet Jobbik har anklagat Orbán för att ha stoppat en hel del av de ofantliga pengasummor man fått in genom statsobligationerna i egen ficka. Samt beskyllt Orbán för att vara landets största hycklare, när han å ena sidan fört en fanatisk kamp mot vissa utlänningar, men å andra sidan sålt uppehållstillstånd till de som lyckats betala för det.

Tidslinje

Januari 2015:

Efter attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris är Orbán den förste regeringschefen i EU som sätter likhetstecken mellan invandring och terrorism.

Våren 2015:

Orbánregeringen sätter upp propagandaskyltar i hela Ungern om att flyktingar tar ungrarnas jobb, samt anordnar en nationell konsultation mot invandring.

September 2015:

Orbánregeringen bygger färdigt sitt rakbladstaggtrådsstängsel längs med gränsen till Serbien och börjar åtala och fängsla flyktingar som tar sig över irreguljärt.

Oktober 2016:

Regeringen arrangerar en folkomröstning om mottagande av EU-kvotflyktingar. För få deltar för att göra resultatet bindande, men regeringen betraktar det överväldigande nejet som en seger.

Mars 2017:

Regeringen annonserar att en automatisk frihetsberövning av asylsökare återinförs. Asylsökare låses in i containerläger i transitzoner vid den serbiska gränsen, en juridisk gråzon stängd för journalister.

April 2017:

Regeringen stiftar en ny lag som kräver att alla organisationer som tar emot större internationella, ekonomiska bidrag måste identifiera sig som ”utländskt finansierade” i alla publikationer.

April 2017:

Den första propagandakampanjen mot George Soros dyker upp på offentliga anslagstavlor, i medieannonser och i postutskick till samtliga hushåll i hela landet.

Maj 2017:

Regeringen bygger klart ett andra gränsstängsel, som är strömförande och sensorövervakat.

Maj 2018:

Efter upprepade hatkampanjer meddelar George Soros paraplystiftelse Open Society Foundations att man stänger ner sitt Östeuropakontor i Budapest.

1 juli 2018:

Stoppa Soros-lagen träder i kraft, som hotar individer som gynnar ”illegal migration” med fängelse och som påtvingar organisationer som arbetar med migration en 25-procentig extra skatt på utländsk finansiering.