Utrikes.

2019-10-07 10:43
Antonio Costa, partiledare för det portugisiska socialistpartiet och premiärminister. Foto: Armando Franca/TT/AP
Antonio Costa, partiledare för det portugisiska socialistpartiet och premiärminister.
Puffetikett
Dagens ETC

Socialister blev valvinnare i Portugal

Det blev, som väntat, socialistpartiet PS som blev störst när Portugal gick till val i helgen. De fick dock inte tillräckligt många mandat för en egen majoritet i parlamentet.

När nästan alla röster var räknade hade socialisterna fått 36,65 procent mot center-högerpartiet socialdemokraternas (PSD) 27,9 procent.

PS, som har regerat med stöd av två mindre vänsterpartier (Vänsterblocket BE och CDU, som är  en koalition mellan kommunistpartiet och de gröna), får därmed 106 av de 230 platserna i det portugisiska parlamentet.

Under den senaste mandatperioden har regeringen tagit bort ett antal nedskärningsinitiativ som infördes av den tidigare center-högerregeringen, samtidigt som António Costas regering har hyllats av EU för sin ekonomiska stabilitet.

Under sitt segertal meddelade PS-ledaren han vill se om den förra mandatperiodens samarbete går att upprepa, men även att han eventuellt kommer att prata med gröna Människor-djur-natur (PAN), som får fyra mandat i nästa parlament.

Bottennotering i deltagande

För första gången sedan den fascistiska diktaturen föll 1974 tar även ett extremhögerparti plats i det portugisiska parlamentet i form av nystartade Chega, som med 1,3 procent av rösterna får ett mandat.

Även Liberala initiativet IL och ekosocialisterna i Livre får ett mandat var.

Valet i söndags fortsatte även en nedåtgående trend i valdeltagandet. Endast 54,5 procent av röstberättigade gick till valurnorna, den lägsta andelen sedan diktaturen föll.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Fakta

Socialistpartiet PS blev störst när Portugal gick till val i helgen.

Valdeltagandet landade på rekordlåga 54,5 procent.