Utrikes.

2019-09-11 12:02
Bild: AP
Puffetikett
Dagens ETC

Skotsk domstol: Johnsons upplösning av parlamentet olaglig

En domstol, ledd av Skottlands mest seniora och inflytelserika domare Lord Calloway, har kommit fram till att Boris Johnsons fem veckor långa upplösning av parlamentet är olaglig.

Detta eftersom premiärministern ljög om anledningen bakom beslutet.

När premiärminister Boris Johnson förklarade för drottning Elizabeth II att han ville lösa upp parlamentet med start denna vecka ljög han. Det har en skotsk domstol kommit fram till. Därför bör upplösningen ses som olaglig och ställas in.

Upplösningen anmäldes av 75 parlamentsledamöter för oppositionen, som menade att den motiverades av en vilja att förhindra parlamentets granskning av regeringen inför Brexit, någonting som skulle vara både olagligt och odemokratiskt.

Nu har tre domare, ledda av Lord Calloway, nått slutsatsen att parlamentsledamöterna har rätt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Går till högsta domstolen

Brittiska regeringen kommer att överklaga beslutet och redan på tisdag, den 17 september, ska Storbritanniens högsta domstol ta upp ärendet.

Om de beslutar att upplösningen av parlamentet är olaglig återvänder parlamentsledamöterna till arbetet så snart som möjligt.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter