Hoppa till innehållet

Utrikes

Sex tyska poliser tagna ur tjänst

I december avslöjades ett högerextremt chatnätverk inom polisen i Frankfurt am Main. Poliserna verkar i första hand bestå av personer som använt polisens register för att skicka ut hot mot människor som  engagerar sig mot rasism och fascism.
I december avslöjades ett högerextremt chatnätverk inom polisen i Frankfurt am Main. Poliserna verkar i första hand bestå av personer som använt polisens register för att skicka ut hot mot människor som engagerar sig mot rasism och fascism. Bild: Foto: Jens Meyer/AP/TT

Dagens ETC.

Strax före jul avslöjades ett högerextremt chatnätverk inom polisen i Frankfurt am Main. Fem poliser togs i oktober ur tjänst. –Det visar på den farliga, antidemokratiska ideologi som finns inom delar av polisen, säger Ulli Jentsch från NSU-Watch, som består av forskare och jurister som noga studerat rättegångarna mot terroristnätverket NSU och även följer liknande nätverk.

Utredningen hade varit känd under en tid, men media i delstaten Hessen hade uppmanats att vänta med publicering för att inte störa utredningen. Därför gjordes avslöjandet av gratistidningen Frankfurter Presse (15/12/18). Utredningen hade inletts i augusti samma år, efter ett hotbrev skickat med fax till advokaten Seda Basay-Yildiz, som bland annat varit målsägarbiträde åt ett av NSUs offer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser
00:00 / 00:00