Utrikes.

2014-10-28 13:28
Aziza Yousef kör bil på en motorväg i Riyadh i Saudiarabien. Hon är en av kvinnorna som protesterar mot förbudet mot kvinnliga bilförare. Bild: Hasan Jamali/AP/TT
Aziza Yousef kör bil på en motorväg i Riyadh i Saudiarabien. Hon är en av kvinnorna som protesterar mot förbudet mot kvinnliga bilförare.

Saudiska kvinnor trotsar "oacceptabelt" körförbud

Saudiarabien tillåter inte kvinnor att köra bil. Men nu sätter de sig ändå bakom ratten – trots att regimen hotar att bestraffa den som ”underminerar social sammanhållning”.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

På söndag förklarade människorättsaktivister i Saudiarabien att de under hela oktober lyckats protestera mot förbudet. Bland annat genom att ladda upp bilder och videor på saudiska kvinnor som kör bil. Dessutom har nästan 3 000 personer skrivit under ett upprop om att förbudet ska hävas. Det finns ingen sådan lag, men myndigheterna utfärdar inte körkort till kvinnor.

Även i fjol kampanjade aktivisterna. Då bötfälldes minst 16 kvinnor. Men det var inget som Sahar Nasief brydde sig om i söndags. Hon körde bil genom staden Jeddah.

– Många människor stödjer vår kampanj nu, säger hon till AFP/TT.

"Bilkörning skadar äggstockar"

Saudiarabiens mest inflytelserika präster har försökt försvara förbudet, bland annat genom att hävda att bilkörning skadar kvinnans äggstockar.

– Om en kvinna kör bil utan att det är absolut nödvändigt har medicinska studier visat att det har negativa fysiologiska effekter på äggproduktionen eftersom körställningen pressar bäckenet uppåt, sa en av dem, Sheikh Saleh al-Lohaidan, förra året.

Några sådana medicinska studier finns överhuvudtaget inte. Amnesty har gett aktivisterna sitt stöd.

– Körförbudet i sig är diskriminerande och nedvärderande mot kvinnor och det är fullständigt oacceptabelt att myndigheterna ska stå i vägen för aktivister som planerar att protestera, säger Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikaavdelning.