USA.

2016-04-01 12:00
Bild: TT

Sanders kämpar mot partieliten

Jordskredssegrar i Washington, Alaska och Hawaii har gett Bernie Sanders nytt hopp inför tisdagens primärval i Wisconsin. Nästan hela Hillary Clintons övertag beror nu på superdelegaternas massiva stöd från maktens korridorer i Washington. Av de drygt 700 demokratiska partitopparna har Bernie Sanders endast 29 i ryggen. Men hans fortsatta folkliga stöd har fått partieliten att börja vackla.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Jag tror vi har momentum. Många av superdelegaterna kan komma att omvärdera sitt stöd till Clinton, sa en hoppfull Bernie Sanders efter ha vunnit stort i de demokratiska primärvalen i Washington, Alaska och Hawaii förra helgen.

Opinionsundersökningar indikerar att tisdagens val i Wisconsin blir jämnt mellan honom och Hillary Clinton. Just nu har Hillary Clinton övertag i primärvalskampen, både sett till vanliga delegater och så kallade superdelegater. Vanliga delegater är bundna av valresultaten i delstaterna och fördelas proportionerligt mellan kandidaterna.

Superdelegater är partitoppar som kan stödja vilken kandidat de vill. De utgör cirka 15 procent av det totala antalet delegater och har hittills gett Hillary Clinton massivt stöd. Hon har 469 stycken mot Bernie Sanders 29. Bland annat stödjer en överväldigande majoritet av Washingtons 17 super­delegater Hillary Clinton trots att hon bara fick drygt 27 procent av rösterna i delstaten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Om förhållande var de motsatta och partitopparna istället lade sina röster på Sanders skulle han leda primärvalet med hela 172 delegater.

”Slår Trump”

I hopp om att få superdelegater att svänga försöker nu Sanders hamra in budskapet om att han skulle göra bättre ifrån sig i ett presidentval mot Donald Trump än Hillary Clinton. Han stödjer sig på flera opinionsundersökningar som pekar i den riktningen.

– Vi slår Trump med mycket större marginaler än Clinton. Och superdelegater i delstater där vi vinner med 40–50 procentenheter, jag tror väljarna kommer att säga till dem: ”Varför stödjer ni inte folket i er delstat och röstar på Sanders?”, sa Bernie Sanders i en intervju med CNN i veckan.

Att han försöker få superdelegaterna att byta sida är en logisk strategi menar Mats Karlsson, USA-kännare och direktör på Utrikespolitiska institutet. Men han påpekar att det är svårt att sia om den kan vara framgångsrik.

– Målet med superdelegaterna är att se till att demokraterna har en presidentkandidat som vinner, det är deras huvuduppgift. För det krävs att man vet hur den republikanske motståndaren ser ut. Sanders kan mycket väl försöka påverka, men att han skulle få några tydliga signaler från dem i förtid skulle överraska, säger Mats Karlsson.

Måste vinna primärvalen

Han menar att Bernie Sanders i första hand måste koncentrera sig på att vinna primärval och därmed vanliga delegater. Hillary Clinton inte bara leder totalt sett. Opinionsundersökningar pekar också på att hon har ett massivt övertag i tunga delstater som New York och Pennsylvania där primärval hålls senare i april.

– Samtidigt har vi sett att det finns några otroligt överraskande tendenser i den amerikanska väljarkåren. Sanders har överträffat både opinionsundersökningar och förutsägelser. Just nu finns inget som tyder på att det är en trend i avtagande. Han kan göra bra ifrån sig oavsett om han vinner eller förlorar stater. Men det är ändå en enorm uppförsbacke att komma förbi Hillary Clinton till själva nomineringskonventet i juli, säger Mats Karlsson.

Läs vidare på nästa sida: Så fungerar det: delegater och superdelegater