Utrikes.

2018-02-11 10:00

Så fördelas stolarna efter Brexit

I veckan blev det klart att Sverige får ytterligare ett mandat i EU-parlamentet. Det handlar om en av platserna som blir över när Storbritannien lämnar unionen.

– Det kommer stärka Sveriges röst i parlamentet, säger Jakop Dalunde (MP).

Efter Brexit kommer 73 platser i EU-parlamentet att bli lediga. I veckan stod det klart att 27 av dessa kommer att delas ut till EU-länder som i dag är underrepresenterade i förhållande till sin befolkningsmängd. Det betyder att Sverige kommer att få ytterligare ett mandat efter nästa val till EU-parlamentet 2019. 

– Jag tycker att det är bra. Det blir en mer rimlig fördelning utifrån hur många som bor i Sverige, säger EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP).

Också de övriga svenskarna i parlamentet är positiva. Moderaternas Gunnar Hökmark ser det som en seger för de mellanstora länderna i Europa.

– Det var inte självklart eftersom en lång rad olika modeller för proportionalitet kunde gett oss färre platser. Jag är glad över att ha fått stöd för en linje som understryker de mellanstora ländernas betydelse för möjligheterna till olika majoriteter i stället för ett dominerande inflytande för de största länderna, säger han.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Transnationell lista het fråga

Frågan om vad som ska hända med de övriga stolarna efter Storbritannien debatterades hett i EU-parlamentet i veckan. Många federalister förespråkar ett system med en transnationell vallista, alltså en lista med kandidater som inte representerar ett enskilt land, utan kan komma från vilket EU-land som helst. Jakop Dalunde tycker att idén är intressant, eftersom nationsgränser spelar en allt mindre roll för många människor.

– Många har kanske föräldrar som kommer från olika länder, har själva studerat i ett tredje land och bor i ett fjärde land. De har kanske inte den starka kopplingen till att rösta på en politiker i ett enskilt land, utan vill snarare lägga sin röst på en europeisk politiker. 

Men han valde ändå att rösta nej till förslaget.

– Vi är inte redo för det än, men idén är spännande, säger Jakop Dalunde.

Nästan samtliga svenska EU-parlamentariker röstade emot den transnationella listan. 

– En sådan förändring skulle ta besluten ännu längre från medborgarna, säger Malin Björk (V).

Gunnar Hökmark håller med. 

– EU skulle bli mer centralistiskt och elitistiskt med transnationella listor. Du blir vald av alla, men behöver inte stå till svars inför någon. De stora länderna skulle stärka sin makt och det skulle öppna upp för monster, som Le Pen och andra högerextrema krafter, säger han.

 

Turbulent omröstning

En förhoppning med förslaget om den transnationella listan var att en sådan skulle öka intresset för EU och få fler att rösta. Men Marita Ulvskog (S) tror inte att det är rätt sätt att få upp valdeltagandet. Hon förespråkar i stället att man helt enkelt ska minska ner på antalet platser i parlamentet och på så vis spara pengar.

– Det handlar om ett par miljarder kronor av EU:s budget, de pengarna skulle man kunna göra mycket annat för. 

Efter en turbulent omröstning i EU-parlamentet i onsdags röstades förslaget om den transnationella listan ned. De tomma stolarna ska i stället sparas till framtida medlemmar. Exempelvis diskuteras just nu en utvidgning av EU till länderna på västra Balkan.

Men Cecilia Wikström (L) är inte nöjd, till skillnad från de övriga svenska ledamöterna. Hon menar att förslaget om transnationella listor skulle ha tagit den europeiska gemenskapen till en helt ny nivå, eftersom den skulle ha gett väljarna möjlighet att rösta på politiker även från andra EU-länder, vars ideologi man delar.

–Jag är besviken. Detta skulle sannolikt ha lett till att valet till Europaparlamentet verkligen handlat om EU-frågor och inte, som så ofta är fallet, nationell politik, säger hon.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

EU-parlamentet

EU-parlamentet består i dag av 751 ledamöter. Efter Brexit kommer det att finnas 705 ledamöter.

46 av de 73 brittiska mandaten kommer att sparar till framtida EU-medlemmar.

Övriga 27 fördelas ut till 14 länder som i dag är underrepresenterade i EU-parlamentet.

Sverige får ett extra mandat och kommer efter nästa val att ha 21 ledamöter i EU-parlamentet.