ANALYS.

2020-02-12 11:35
Bild: Dagens ETC / Matt Rourke/Andrew Harnik/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Racet i primärvalet är långt ifrån över

Bernie Sanders och Pete Buttigieg var båda segrare när New Hampshire gick till primärval. Förre vicepresidenten Joe Bidens kampanj verkar däremot kollapsa helt.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Kampanjerna för Bernie Sanders och Pete Buttigieg verkar gå som tåget när de två första primärvalen är avklarade. Bra resultat i de tidiga skedena av primärvalssäsongen betyder även fler donationer, vilket i USA är livsviktigt för den som vill driva en politisk kampanj.

För en illustration av vad donationer kan innebära är det bara att titta på Amy Klobuchar, som fick in två miljoner dollar på ett dygn efter att hon gjort bra ifrån sig i debatten i fredags och sedan lyckades knipa en tredjeplats i New Hampshire. Nu tror många experter att hon kan bli den kvinnan som går längst i kampen om att bli Demokraternas presidentkandidat, på Elizabeth Warrens bekostnad.

Det är dock svårt att argumentera för att det här är kvinnornas år.

Trots vad många trodde inför kampanjen ser det inte ut som förra vicepresidenten Joe Bidens år heller. Efter att ha argumenterat i flera månader att det är just Biden som har bäst chans i presidentvalet, han har ju erfarenhet av att vinna val tillsammans med Barack Obama, misslyckades han kapitalt och hamnade fyra i Iowa. Efter ett halvdant debattframträdande och en bisarrt sarkastisk attackfilm riktad mot Pete Buttigieg, var det inte helt klart hur Bidens kampanj tänkte förbättra resultaten i New Hampshire.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Jag har inte sett någon från Bidens kampanj alls, och ingen av de jag har pratat med tänker rösta på honom.”

Så skrev min vän, som ägnade förra helgen åt att knacka dörr för Elizabeth Warren i New Hampshire, för några dagar sedan. Biden hamnade till slut femma, med dryga åtta procent av rösterna, en riktig flopp. Han stannade inte ens i delstaten för att höra resultaten, utan fortsatte sin kampanj på annat håll. Nu hoppas både han och Elizabeth Warren att deras tur kan vända när det blir dags för Nevada och South Carolina att säga sitt den 22 respektive 29 februari. Det finns också anledning att tro att de delstaterna kan rösta annorlunda – jämfört med Iowa och New Hampshire är de både mindre kritvita och glesbefolkade.

Nästa steg nu blir ännu en debatt, Demokraternas nionde sedan de påbörjade processen med att välja ut en presidentkandidat. De väntas hålla minst tolv innan processen är avslutad.

Debatten i Las Vegas den 19 februari kommer att se lite annorlunda ut jämfört med de tidigare – Andrew Yang har dragit sig ur tävlan och kommer inte delta. Samtidigt har debattreglerna ändrats och kravet på att en kandidat ska ha samlat in en viss summa pengar från ett visst antal givare slopats, vilket innebär att New Yorks förra borgmästare Michael Bloomberg, som finansierar sin egen kampanj, får delta. Eftersom Bloomberg inte har fått delta i de tidigare debatterna har han mest synts i sin egenproducerade tv-reklam, någonting som har fungerat bra för honom.

Bloomberg klättrar i opinionen och enligt en färsk rikstäckande opinionsundersökning från universitetet Quinnipiac ligger han trea efter Bernie Sanders och Joe Biden. Dessutom tror de som svarat på opinionsundersökningen att det är just Bloomberg som har bäst chans mot Donald Trump i presidentvalet den 3 november.

Att det skulle bli Bloomberg som får utmana Trump är dock ingenting att satsa på än – efter tisdagens seger ligger både Bernie Sanders och Pete Buttigieg bättre till.

Topp fem i New Hampshire

Bernie Sanders – 25,7 procent

Pete Buttigieg – 24,4 procent

Amy Klobuchar – 19,8 procent

Elizabeth Warren – 9,3 procent

Joe Biden – 8,4 procent