Hoppa till innehållet

Vad händer...

Oroande attacker på demokratin i Östeuropa

I alla länder där ombudsmanskontoren och demokratiska funktioner angripits har också folkrörelser protesterat mot makthavarna, som här i Tjeckien.
I alla länder där ombudsmanskontoren och demokratiska funktioner angripits har också folkrörelser protesterat mot makthavarna, som här i Tjeckien. Bild: Foto: Petr David Josek

ETC nyhetsmagasin

I flera östeuropeiska EU-länder har de ombudsmän som ska skydda fri- och rättigheter drabbats av allt hårdare attacker. Ämbetspersonerna misstänkliggörs, försök görs att minska deras oberoende – och ibland ersätts de med regeringslojalister. Utvecklingen är en varningssignal om undermineringen av demokratin.

När de kommunistiska enpartisystemen kraschade i Central- och Östeuropa etablerade en rad länder i regionen särskilda ombudsmanskontor, vars ämbetspersoner är menade att ta medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter i försvar och att värna det demokratiska systemet. Processen kom att kallas ”Ombudsmania” och påbörjades redan 1987 när Polen etablerade ett sådant ämbete.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln