Hoppa till innehållet

Vad händer...

Oljan fortsätter att döda i Ogoniland

22 december 2005, Nigerdeltat. Människor evakuerar sina hus med båt efter att en oljeledning exploderat och fattat eld. Oljan tillhörde Shells bolag i Nigeria, SPDC, och vem som förstörde ledningen var, som så ofta, oklart.
22 december 2005, Nigerdeltat. Människor evakuerar sina hus med båt efter att en oljeledning exploderat och fattat eld. Oljan tillhörde Shells bolag i Nigeria, SPDC, och vem som förstörde ledningen var, som så ofta, oklart. Bild: Foto: George Osodi

ETC nyhetsmagasin

25 år efter avrättningen av Ken Saro-Wiwa och åtta andra aktivister för deras kamp för Ogonifolket är Shell kvar i Nigeria, och oljan är kvar i Nigerdeltats dricksvatten, floder och fiskar. Men i år kan en nederländsk domstol döma Shell som medskyldiga till morden.

Ken Saro-Wiwa hängdes den 10 november 1995. Utrustningen fungerade dåligt. Det tog fem försök innan hans hjärta slutade slå. ”Kampen fortsätter,” ska ha varit hans sista ord. Sedan mördades åtta andra miljö- och medborgarrättsaktivister. Samtliga hade dömts för fyra mord i en skenrättegång.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln