Hoppa till innehållet

Vad händer...

Nytt bränsle i Cypernkonflikten

Grekcypriotiska kvinnor protesterar mot öppnandet av Varosha. Många grekcyprioter fruktar att internflyktingarna på ön adrig kommer kunna återvända till sina hem som förlorades 1974.
Grekcypriotiska kvinnor protesterar mot öppnandet av Varosha. Många grekcyprioter fruktar att internflyktingarna på ön adrig kommer kunna återvända till sina hem som förlorades 1974. Bild: Foto: Petros Karadjias AP/TT

ETC nyhetsmagasin

Den halvt bortglömda Cypernkonflikten har fått nytt bränsle kastat på sig under de senaste månaderna, som ett led i Turkiets växande konflikt med både Nicosia och Aten. Just efter att Erdogan slutat borra efter olja i de andra ländernas vatten, öppnar han nu upp en känslig grekcypriotisk spökstad för turism.

Sedan snart fem decennier tillbaka är Cypern en delad ö. Den södra delen är medlem i EU och kontrolleras av en internationellt erkänd grekcypriotisk regering med säte i huvudstaden Nicosia. Medan norra Cypern styrs av en turkcypriotisk regering – åtminstone formellt. Där har Turkiet också väldigt mycket att säga till om.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på ETC nyhetsmagasin!
Om du redan är det loggar du in här .

Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar från ETC Nyhetsmagasin en vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Teckna en årsprenumeration på ETC nyhetsmagasin.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln