Utrikes.

2015-07-07 10:01

Nej till åtstramningarna – ja till Europa och Grekland

Vid midnatt i söndags stod det klart att nej-sidan i den grekiska folkomröstningen vunnit med god marginal. 61,31 procent röstade nej till eurogruppens slutbud i låneförhandlingarna. Atenarna firade på Syntagmatorget till småtimmarna och för dem var valet självklart.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Alexandros Spanos,23, student, Aten.

– Åtstramningarna i Grekland och Europa måste få ett slut, de är ingen bra lösning för framtiden, säger Alexandros. Eurogruppen måste backa i sina krav, idag finns ingen inflation, ingen social utveckling och kastas Grekland ut ur eurosamarbetet så kommer det vid nästa ekonomiska kris vara ett nytt land som offras.

 

Lazaros Kapetanakis, 55, och Dimitra Lyvriadou, 52, Aten.

– Jag vet inte hur vi ska klara av eurogruppens krav, under de senaste fem åren har jag sett hur människor omkring mig blir fattigare och fattigare och hur livet för oss alla blir svårare och svårare. Vi älskar Europa, vi vill inte gå ur eurosamarbetet, men vi kan inte rösta för ett avtal som betyder mer fattigdom, mer lidande, säger Lazaros. Pengarna vi får i stödlån har inte kommit folket tillgodo och det hade det inte gjort om vi röstat ja idag heller, säger han.

– Vi röstade nej idag för att vi inte vill se människor dö omkring oss, fyller Dimitra i.

 

Marina Voudouri, 46, engelsklärare, Italien.

– Min nej-röst var inte bara till eurogruppens senaste krav, det var även till de tidigare åtstramningarna. Europa måste ta ett steg tillbaka och vi måste tänka på folket, människorna och bli det Europa vi en gång var. Jag är så glad idag, folket vann och det är första gången något liknande skett i Grekland!

 

Alexandro Mavropoulos, 26, student, Aten.

– En Grexit kommer aldrig att komma på tal, de kan inte kasta ut oss och vi kommer inte lämna frivilligt, säger Alexandro. Ett nej idag betyder att vi kan sätta ökad press på övriga Europa för att förhandla fram mer fördelaktiga villkor. Vårt nej är ett meddelande till eurogruppen att den här situationen inte fungerar längre!

 

Ioannis Tsiotros, 23, student, Aten.

– Att rösta ja eller nej handlar inte om ekonomi, det är en stor politisk och demokratisk fråga och idag sa folket nej till fler åtstramningar. Nu måste europeiska unionen visa sitt rätta ansikte, antingen lyssnar de på det grekiska folket eller så finns det ingen demokrati i Europa!

Alexandra Mani,30, arbetslös, Aten.

– Jag är fattig och vi fattiga tror på regeringen, det var därför vi röstade fram en vänsterregering för första gången i år. Och därför röstade jag nej idag, säger Alexandra. Men jag vill inte lämna eurosamarbetet eller euron, jag vill bara ha ett bättre avtal!

 

Nikos Voulgarakis, 66, pensionär, Aten.

– Vi greker är inte lata, vi är ett arbetande folk. Jag har arbetat hela mitt liv och när jag äntligen gick i pension efter att ha slitit ett helt liv fick jag halva min pension fråntagen direkt. Det enda eurogruppen bryr sig om är sina intäkter, för oss var folkomröstningen idag vårt enda sätt att påverka och agera på. Vi, det grekiska folket, har inte försatt oss i den här situationen. Vi vill inte leva rikt, bara leva. Idag är jag stolt över det grekiska folket, nu har vi ett vapen. Vårt nej är en styrka i de fortsatta förhandlingarna!

 

Giorgos Nikoletakis, 30, entreprenör, Aten.

– Den största anledningen till att jag röstade ja är att jag tror att det inte handlade om en ekonomisk fråga utan att det handlade om att rösta om ifall vi vill ha Grekland i hjärtat av Europa eller inte. För en ung person som mig handlar det om framtidens möjligheter och sociala rättigheter i Europa. Idag var vi tvungna att välja mellan pro-europeisk retorik eller anti-europeisk retorik. Resultatet talar för sig själv, grekerna vill ha det de ville ha fem månader sedan och talar om sin önskan högt och tydligt. Jag hoppas att Tsipras håller det han lovar, att förhandlingsläget kommer förbättras med ett tydligt valresultat. Tsipras har ställt det grekiska folket mot den Europeiska unionen och det är anledningen till att jag inte röstade nej, han måste nu bygga upp relationen till långivarna.

 

Konstantinos Tsipras, 62, pensionär med dotter Christina, 19, student, Aten.

– Jag, min fru, min dotter som är här med mig och mina andra två barn, alla har vi röstat nej idag, säger Konstantinos. Under så många år har vi sett hur åtstramningarna har påverkat oss, de kväver oss, vi vill ha något bättre! Vi förväntar oss inga mirakel, det räcker med bättre villkor!

 

Georgios Papageorgiou, 56, hemlös, Aten.

– Jag är hemlös sedan flera år tillbaka, jag kunde inte resa till min hemby för att rösta, den ligger 3,5 timmar bort, säger Giorgios. Men om jag hade röstat hade det blivit ett nej, de dödar oss här i Grekland, ser de inte vart landet är på väg?

 

Christos Zaxos, 45, försäljare, Aten.

– Jag tvekade länge, in i det sista, huruvida min röst skulle läggas på ja- eller nej-sidan. Jag tror inte att något av resultaten kommer ge någon direkt förändring, säger Christos. Men jag valde till sist nej för att jag vill visa mitt stöd för Tsipras i förhandlingarna.

 

Anna Tsiamoulou, 37, arbetslös, Aten.

– Jag var en av städerskorna som fick gå under krisen. I två år var jag arbetslös och alldeles nyligen fick jag mitt jobb tillbaka. Nu är det min lön de tagit ifrån mig istället. Men idag är jag stolt, vi greker är starka, vi dör aldrig och vi kommer aldrig att backa, för lata är vi i alla fall inte!