Utrikes.

2019-07-09 13:45
I helgen greps miljardären och finansmannen Jeffrey Epstein anklagad för människohandel i sexuellt syfte. Bild: Richard Drew
I helgen greps miljardären och finansmannen Jeffrey Epstein anklagad för människohandel i sexuellt syfte.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljardären som anklagas för människohandel

Anklagelser om människohandel och sexuella övergrepp i omfattande skala håller på att bli en härva som innehåller både en före detta och en sittande president. Dagens ETC har tittat närmare på vem huvudpersonen i historien är, finansmannen och miljardären Jeffrey Epstein.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I helgen greps miljardären och finansmannen Jeffrey Epstein anklagad för människohandel i sexuellt syfte. På ett systematiskt sätt ska ha han – enligt åklagaren – ha tillhandahållit ett stort antal kvinnor som utnyttjats sexuellt eller sålt sex i Epsteins bostäder i New York och Florida. Flera av kvinnorna ska ha varit mycket unga.  Anklagelserna kan vara början på en en härva som innefattar flera presidenter, både tidigare och sittande, och män på höga positioner i det amerikanska näringslivet.

Så vem är Jeffrey Epstein? För många kanske ett okänt namn, men inom finansvärlden i New York är han både inflytelserik och ökänd.

Jeffrey Epstein är född i Brooklyn i New York och hans historia kantas av att han lyckats slinka igenom systemet. Redan innan han fyllt 30 undervisade han i matematik, trots att han själv inte klarat studierna och hoppade av sin högskoleutbildning. Förmågan att med hjälp av kontakter klara sig i livet har han fått användning av mer än en gång.

Hanterade stora förmögenheter

Genom att ha varit privatlärare åt chefens son fick Jeffrey Epstein anställning på investeringsbanken Bear Stearns under sent 70-tal. Han började med kapitalförvaltning och jobbade sig snabbt upp till att enbart placera pengar åt kunder med stora förmögenheter.

Efter att ha blivit delägare i banken startade han egen fondförvaltning, företaget placerade han på St. Thomas i Amerikanska Jungfruöarna – av skatteskäl. Han blev en profil bland New Yorks aktiemäklare och skaffade sig mäktiga vänner. Men hans affärer var höljda i dunkel. Bara en enda kund var offentlig, medan rykten om att pengar från bland annat finansfamiljen Rockefeller förvaltades av Epstein förblev obekräftade.

Oavsett var pengarna kom ifrån så växte de. Snabbt. Jeffrey Epstein började köpa upp fastigheter. 1992 ägde han den största privata bostaden som fanns att tillgå i New York. Han hade även hus i Paris, Miami, New Mexico och ägde en hel ö i Amerikanska Jungfruöarna.

Presidenter och mäktiga män

Men det var inte bara hans förmåga att tjäna pengar som gjorde Epstein känd. Han hade nu börjat donera stora summor till välgörenhet. Hans mäktiga vänner visade sig vara allt från professorer till president Bill Clinton. Epstein privata flygplan flög de mäktiga männen från världsdel till världsdel när de bland annat hjälpte fattiga länder att bekämpa AIDS.

– Jeffrey är både en mycket framgångsrik finansiär och engagerad filantrop med ett bra sinne för globala marknader och djup kunskap om det tjugoförsta århundradets vetenskap, sa Bill Clinton genom en talesperson till New York Magazine 2002. 


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

De här resorna har senare kommit att kallas ”Lolita-expressen”. Förutom de mäktiga männen fanns också kvinnor ombord, och flickor, som ska ha stått till deras förfogande. En journalist på Vanity Fair har beskrivit hur Epstein gick ombord på ett flygplan tillsammans med tre kvinnor i 18-årsåldern. ”Vad kan jag säga, jag gillar unga flickor” blev Epsteins kommentar.

Det var i början av 00-talet som en 14-årig flicka berättade för sin styvmamma att Jeffrey Epstein betalat henne för sex. Det kom fler anklagelser, runt 80 kvinnor hade blivit utsatta, och vittnesmålen stämde överens. Men den gången klarade sig Jeffrey Epstein undan ett federalt åtal, många menar att det var genom sina mäktiga kontakter. Genom att erkänna fick han en deal, som bland annat gjorde att han sedan dess är registrerad som ”sex offender”. Han fick ett 13 månaders straff i det lokala fängelset, men fick röra sig fritt och också lämna delstaten för att resa.

God vän till Trump

Sedan tidigare kände Jeffrey Epstein Donald Trump. Under presidentvalskampanjen 2016 kom det fram uppgifter om att Donald Trump ska ha anklagats för ett brott av sexuell karaktär, som ska ha skett under 90-talet, med kopplingar till Jeffrey Epstein. Men kvinnan släppte anklagelserna efter att hon kände sig hotad, det finns dokument där hennes vittnesmål är beskrivet.

I en intervju 2002, innan anklagelserna mot Epstein blev kända, beskrev Trump honom:

– Jag har känt Jeff i 15 år. Fantastisk kille. Det är jättekul att vara med honom. Det sägs att han gillar vackra kvinnor lika mycket som jag gör, och många av dem är rätt unga, sa Trump enligt New York Magazine. 

Den åklagare som 2008 fixade en minst sagt lindrig deal till Jeffrey Epstein är Alex Acosta, idag arbetsmarknadsminister i Trumps egen regering. Försvarsadvokaten var en Harvard-professor, ett av universiteten dit Epstein donerat pengar. 

Sitter häktad

Idag sitter Jeffrey Epstein häktad. Enligt åklagaren finns det stor risk att Epstein kommer fly om han släpps fri i väntan på att rättegången ska starta eftersom Epstein äger flera flygplan och dessutom riskerar ett långt fängelsestraff om han bedöms skyldig. Han nekar till anklagelserna.

Fotnot: Artikeln bygger på källor från flera olika medier, bland annat Bloomberg, Business Insider, New York Magazine, Vanity Fair, Vice samt Sveriges Radio.