Enligt den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD innebär 15 procent i minimiskatt för multinationella företag en årlig skatteintäkt på cirka 150 miljarder dollar, alltså runt 1 300 miljarder kronor.
Förslaget om en global minimiskatt skulle möjliggöra att bland andra Facebook, Amazon och Apple kan bli beskattade i länder där deras verksamheter eller produkter erbjuds – trots att företagen inte har någon fysisk närvaro där.
Under två dagar har förslaget diskuterats under ett internationellt toppmöte i Paris. En majoritet av de deltagande länderna verkar ha tröttnat på hur jättarna har kunnat undvika skatter under så många år. Totalt stöttar 130 länder förslaget, som först lades av USA. Länderna står tillsammans för cirka 90 procent av världens BNP.
– Idag markerar vi ett viktigt steg i att föra den globala ekonomin framåt för att bli mer rättvis för arbetare och medelklassfamiljer i USA och runt om i världen, sa USAs president Joe Biden i ett uttalande.
En bit kvar
Enligt en källa till Reuters har det krävts tuffa förhandlingar för att få med Kina i överenskommelsen, men i nuläget verkar landet inte fått några speciella villkor eller undantag för att gå med.
Det lär dock dröja innan förslaget blir verklighet – en hel del tekniska utmaningar behöver fortfarande redas ut. OECD har sagt att man räknar med en färdigställd plan i oktober för hur man kan genomföra förslaget. Därefter behöver alla länder göra de lagändringar som krävs för digitala och globala skatter.
Några länder är också tveksamma till att skriva på överenskommelsen, inklusive lågskatteländerna Irland, Ungern, Estland, Kenya, Nigeria, Peru, Sri Lanka och skatteparadisöar som Barbados, Saint Vincent och Grenadine. Frankrike, som varit drivande i att trycka på angående förslaget, är fast besluten att övertyga länderna.
– Jag kommer att be dem att göra alla nödvändiga ansträngningar för att ansluta sig till detta historiska avtal, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire.