Utrikes.

2019-02-07 15:15
Tusentals textilarbetare i Bangladesh har demonstrerat för högre löner.  AP Photo
Tusentals textilarbetare i Bangladesh har demonstrerat för högre löner.
Puffetikett
Dagens ETC

Leverantörer till H&M sparkar tusentals i Bangladesh

H&M:s leverantörer i Bangladesh sparkar tusentals anställda som kräver rimliga arbetsvillkor och lön som går att leva på.

I september i fjol uppmanade regeringen i Bangladesh för första gången på fem år textilindustrin att höja de anställdas löner. Men många arbetare var missnöjda med den föreslagna höjningen från motsvarande 575 till 875 kronor i månaden, eftersom den inte täcker levnadsomkostnaderna. I januari inledde tusentals arbetare protester för högre löner. Nu svarar fabriksägarna med massuppsägningar.

Enligt fackförbundet Bangladesh Garment and Industrial Workers federation har minst 7 580 arbetare vid 27 fabriker avskedats. Facken menar att uppsägningarna är en hämnd för protesterna medan fabriksägarna kallar avskeden ett svar på ”plundring och vandalism”.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Anställda som gjort sig skyldiga till vandalism och andra destruktiva handlingar under protesterna kommer att åtalas och straffas, säger Siddiqur Rahman, ordförande för Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association, till nyhetsbyrån Reuters.

Många anställda menar att de protesterat fredligt och förlorat jobbet efter försök att få fler arbetare att ansluta sig till facket.

”Djupt oroade”

Bland de företag som avskedar anställda finns Crony Group, East West Industrial Park och Metro Knitting & Dyeing Mills, som alla listar H&M bland sina kunder.

I en kommentar till Reuters säger H&M att ”mötesfriheten är en mänsklig rättighet som inte kan förhandlas bort” och att företaget är ”djupt oroade över de senaste händelserna i Bangladesh textilindustri”.

2017 presenterade storbanken Nordea en beräkning som visade att snittpriset för en H&M-skjorta skulle öka med fem kronor om arbetarna fick löner som går att leva på.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Protesterna

Textilarbetarnas protester för högre löner och bättre arbetsvillkor inleddes i januari och ledde till en del våldsamma konfrontationer mellan arbetare och polis.

Regeringen föreslog då ytterligare modesta löneökningar för en del arbetare, men protesterna fortsatte. Nu har minst 7 000 anställda avskedats.