Utrikes.

2020-03-21 14:20
Foto: Jessica Gow/TT
Puffetikett
ETC Nyhetsmagasin

Lär dig hälsa med ”The Wuhan Shake”

Hade du väntat dig en kram från din bästis? En kindpuss från din franska moster? Tänk om. Det är dags för nya sätt att hälsa och bara fantasin sätter gränser.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på ETC nyhetsmagasin förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Jag har formellt gett rådet att man ska undvika att skaka hand och minska fysisk social kontakt. Detta inkluderar även ’la bise’” (den populära kindpussen). Det sa den franske hälsoministern Olivier Véran på en presskonferens med hänvisning till corona. Det är alltså en uppmaning från ministern att sluta med ”la bise” för att skydda befolkningen från viruset.

I Kina uppmuntras medborgarna att sätta ihop sina båda händer som en hälsning – i stället för att skaka hand. Även en så kallad ’gong shou’ är acceptabel. Detta innebär att du sätter ena knytnäven i den andra handflatan.

I Tyskland blev det rubriker när inrikesministern Horst Seehofer vägrade skaka förbundskanslern Angela Merkels hand. I efterhand har Seehofer fått förklara att anledningen stavades ”corona” – och även Angela Merkel har sagt att det var rätt att neka hennes utsträckta hand.

Hur ska du då hälsa? Bara fantasin sätter gränser. Att helt enkelt knacka ihop armbågarna är naturligtvis en möjlighet, men inte särskilt kreativt. En del har anammat det som kallas för en thailändsk ’wai’ – en traditionell hälsning där du för handflatorna tillsammans och bugar lätt mot personen du hälsar på.

Ett annat förslag, som sprids i sociala medier, är fotskakningen, som också påminner om inledningen av den så kallade ”pjäxdansen”. Den innebär att ni först möter varandras insidor på högerfoten, och sedan insidorna på vänsterfoten. I Kina har denna fotskakning fått namnet ”The Wuhan Shake”, uppkallad efter staden i Kina där smittan först uppdagades kombinerat med en parafras på den tidigare virala succén ”The Harlem Shake”.

Om du någon gång känt dig förvirrad över vilken kind som ska pussas först i ”la bise” så är du nog inte ensam. Skillnaden är att förvirringen nu har spridit sig. Den du möter har inte en aning om hur hälsningen ska ske. Det är bara att ta tillfället i akt och hälsa så som du alltid drömt om att få hälsa.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.