Hoppa till innehållet

Utrikes

Labourkatastrof i England – men socialistborgmästare blev omvald i Salford

Paul Dennett har varit borgmästare sedan 2016 och kallar sig själv en ”vettig socialist” .
Paul Dennett har varit borgmästare sedan 2016 och kallar sig själv en ”vettig socialist” .

Dagens ETC

På många håll var lokalvalen i England en katastrof för Labour. Men i flera av borgmästarvalen gick det desto bättre – inte minst för ”vettiga socialisten” Paul Dennett i Salford.

59 procent av Salford-väljarna angav Dennett, som under sin första mandatperiod jobbat hårt mot gentrifiering och att jobb som kan utföras av staden läggs ut på entreprenad, som sitt förstahandsval i slutet av förra veckan. I sitt segertal var Dennett tydlig med att han tror att Labourledaren Keir Starmer och partiet i stort har en del att lära sig från kollegorna i Salford.
– Det finns en väg Labour kan ta som förenar traditionella väljare med unga och nya väljare. Det är en väg som inte skäms för partiets radikala rötter, som använder sig av vår historia och tradition, som förmedlar en progressiv och dynamisk vision för ett nytt och mer inkluderande framtida ekonomiskt tänkande. Det är en väg som har socialism i sin kärna.

Samtidigt som Dennett uppmanade partiet att överge tanken på en politisk center sparkade Keir Starmer partiordförande Angela Rayner. Rayner, som tillhör partiets vänsterfalang, arbetade tidigare nära Jeremy Corbyn och hans finansministerkandidat John McDonnell. Nu fick hon skulden för att Labour inte hade klarat sig bättre i norra England, där partiet bland annat förlorade i valkretsen Hartlepool, som nu för första gången någonsin får en konservativ parlamentsledamot.

I Wales klarade sig Labour betydligt bättre och fick behålla kontroll över det lokala parlamentet och i totalt elva av tretton borgmästarval vann Labourkandidaten – förutom i Salford vann partiet i bland annat London och Manchester.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

3 månaders sommarrabatt

Från

Hela sommaren till superpris: 3 mån för 99 kr. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser