Utrikes.

2019-12-09 11:15
Bild: Karen Clark Ristine/Claremont united methodist church
Puffetikett
Dagens ETC

Kyrka kritiserar Trumps politik – sätter Jesus i bur

Julen närmar sig. Det betyder att amerikanska kyrkor visar upp scenen med Maria, Josef och Jesus. Men i Claremont, Kalifornien, har de satts i burar, separerade från varandra.

– Den heliga familjen drabbas av det som tusentals namnlösa familjer råkar ut för när de skiljs åt vid våra gränser, kommenterar prästen Karen Clark Ristine.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På lördagen publicerade Karen Clark Ristine, präst i Claremont united methodist church, en bild på Facebook. Den visar hur Maria, Josef och Jesus stängs in i trånga burar. Tiotusentals människor har valt att dela.

Clark Ristine skriver att kyrkan vill göra ett ”teologiskt ställningstagande”, med anledning av den hårda linje som Vita huset har mot migranter.

”Fruktade förföljelse”

– Vi befinner oss i en tid när flyktingfamiljer som söker asyl skiljs åt från varandra mot sin vilja. Då tänker vi på att världens mest kända flyktingfamilj – Jesus, Maria och Josef – kort efter Jesus födelse tvingades fly med sin son från Nazareth till Egypten för att fly tyrannen kung Herodes. De fruktade förföljelse och död. Vad skulle hända om denna familj sökte skydd i USA idag?

Clark Ristine menar att risken vore överhängande att Jesus skulle separeras från familjer, ett öde som drabbat fler än 5 500 barn de senaste åren.

Samfund mobiliserar

Det är inte första gången amerikanska samfund protesterar mot Vita huset. I fjol var det en kyrka i Massachusetts som placerade Jesus-figuren i en svart metallbur, medan de tre vise männen ställdes bakom ett stängsel, under skylten ”deportation”.

Det handlar inte om enstaka utbrott av aktivism. USA har en rad progressiva samfund och kyrkor som öppet protesterar mot förd politik, och mot att religion skulle tillhöra högerkrafter. I somras greps 70 katoliker efter att ha bildat ett kors med sina kroppar, hållandes bilder på de barn till migranter som avlidit under sin tid i förvar. Amerikanska medier uppmärksammade hur 90-åriga nunnor fördes bort av polis.

– Vi anser att tro har en avgörande roll att spela vad gäller att forma vårt samhälle och påverka våra beslutsfattare, säger prästen Jennifer Butler, grundare av gruppen Faith in public life (tro i det offentliga livet), till NPR.

– Våra moraliska värderingar borde fungera vägledande.

Relaterade artiklar