Hoppa till innehållet

ANALYS

Gazas vatten förgiftas – genom krig

När en sjukhustoalett spolas sipprar vattnet obehandlat ner i grundvattnet. Där förenas det med vatten förorenat av bekämpningsmedel, tungmetaller från industrin och salt från havet.
När en sjukhustoalett spolas sipprar vattnet obehandlat ner i grundvattnet. Där förenas det med vatten förorenat av bekämpningsmedel, tungmetaller från industrin och salt från havet. Bild: Bild: Khalil Hamra/AP/TT

Dagens ETC

Den långdragna konflikten har gjort att Gaza har fått ett ekosystem som är präglat av krig. I Gazas vattensystem frodas antibiotikaresistenta superbakterier, samtidigt som israe­liska jordbruk några hundra meter från gränsen har vatten i överflöd. Det skriver vattensäkerhetsforskaren Mark Zeitoun och konfliktmedicinforskaren Ghassan Abu Sitta i en analys.

Gaza har många gånger invaderats för sitt vatten. Varje armé på väg till eller från Sinaiöknen, oavsett om det varit babylonier, Alexander den store, ottomanerna eller britterna, har sökt tillflykt och vila där. Men idag synliggör Gazas vatten en giftig situation som är på väg att spåra ur bortom kontroll.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln