Kravet efter attacken mot Freedom flotilla: ”Måste fördömas av regeringen”
Greta Thunberg och Jeanette Escanilla skulle båda ha gått ombord på Freedom flottilas båt i fredags.
Bild: Christofer Kebbon
Dagens ETC
De skulle ha varit på väg mot Gaza nu. Istället ligger Freedom flotilla sönderskjuten utanför Malta. Men nu finns hopp om att skeppet i alla fall kommer få gå in i hamn och repareras – för att sedan återigen försöka nå sitt mål.
Solen hade inte ens gått upp när Andrew Wegerif och Jeanette Escanilla väcktes natten mot fredagen. De fick då veta att två drönare attackerat Freedom flottilas skepp utanför Maltas kust.
– Det var en väldigt jobbig nyhet att få. Vi visste först inte hur det var med besättningen, om någon hade skadats eller inte, säger Jeanette Escanilla.
Hon är ordförande för svenska Ship to Gaza, som är en del av den internationella koalitionen Freedom flotilla (FFC). Både hon och Andrew Wegerif befann sig på Malta och skulle ha gått ombord på Freedom Flotillas skepp Conscience i fredags, för att sedan vara med på resan mot Gaza.
Jeanette Escanilla, ordförande Ship to Gaza
Bild:
Christofer Kebbon
Ska lämna förnödenheter
Målet var att kunna lämna förnödenheter som mat och mediciner, och ta sig igenom Israels blockad. Men efter att Conscience besköts har planerna tillfälligt fått avbrytas. Båten har stora skador och måste repareras. Under helgen har förhandlingar pågått om att de ska få lägga till på Malta – och nu verkar en lösning vara nära.
– Igår, söndag, gjordes äntligen framsteg efter att det i lördags verkade vara totalstopp. Som det ser ut kommer vi förhoppningsvis kunna få gå in i hamn och reparera båten, säger Andrew Wegerif.
När Conscience besköts befann sig fartyget på internationellt vatten. Vem som skickade drönarna har forfarande inte bekräftats – men för de engagerade i FFC är det enda sannolika att det är Israel som ligger bakom. Israel har varken bekräftat eller dementerat, bara meddelat att det ska utredas.
”Helt klart en eskalering”
Israel har vid flera tillfällen innan attackerat de skepp som försökt ta sig in med nödhjälp till Gaza. Mest känd är attacken 2010, då nio av personerna på båten Mavi Marmara sköts ihjäl.
Ändå är Andrew Wegerif på sätt och vis förvånad över fredagens beskjutning.
– Det är inte överraskade att de försöker stoppa oss, men att de gör det så här långt från Israel, det är förvånande. Vi låg dessutom omgivna av andra båtar, i ett område med massa turister. Det är helt klart en eskalering, säger Andrew Wegerif.
Christofer, Simone, Mikel, Andrew, Jonatan, Greta, Jeannette och Vigdis från Ship to Gaza.
Bild:
Ship to Gaza
Händelsen har uppmärksammats även i Israeliska medier, men där beskrivs FFC som en organisation kopplad till Hamas.
Vi har naturligtvis inga Hamas-kopplingar.
– Det är deras vanliga påstående. Det är en absurd koppling som alltid görs från israeliskt håll. Vi har naturligtvis inga sådana kopplingar. Vi har rigorösa processer för alla som går ombord, med ordentliga bakgrundskontroller bland annat, säger Andrew Wegerif.
”Behovet av hjälp är oändligt”
FFC hoppas nu på att båten kommer kunna repareras, och att de efter det ska kunna ge sig av mot Gaza igen.
– Behovet av hjälp är oändligt. Israel svälter just nu avsiktligt ihjäl Gazas mer än två miljoner invånare. Vi kommer försöka igen, och hoppas att vi kan nå fram för att på så sätt öppna en humanitär korridor. Det kan möjliggöra en flodvåg av bistånd, säger Andrew Wegerif.
I väntan på det hoppas de också på starkare reaktioner från omvärlden. Greta Thunberg, som själv skulle ha gått ombord i fredags, kallar attacken ett krigsbrott och säger enligt Expressen att ”det är ytterligare ett exempel på att internationell lag och mänskliga rättigheter saknar respekt från internationella samfundet”.
Från den svenska regeringens håll har det varit tyst.
– Det är ett övergrepp mot en civil hjälpsändning på internationellt vatten, som bryter mot internationella lagar. Det måste fördömas av den svenska regeringen, säger Jeanette Escanilla.
Den här konversationen modereras enligt ETC:s communityregler.
Läs reglerna innan du deltar i diskussionen.
Tänk på att hålla god ton och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Olämpliga inlägg kommer att tas bort och ETC förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.