Utrikes.

2018-01-13 08:41
Bild: Evan Vucci/AP

Krafterna bakom Breitbart – härifrån kommer pengarna

Steve Bannon var en gång ­synonym med namnet Breitbart, men nu har han fått sparken efter den senaste omgången Trump-kritik. Dagens ETC kartlägger pengarna och spelet bakom hatsajten.

I veckan briserade nyheten att Steve Bannon, före detta rådgivare till Donald Trump, tvingas bort från högerextrema hatsajten Breitbart, som han själv varit med och byggt upp.

Nyheten kommer i samband med Bannons uttalanden om presidenten i skandalboken ”Fire and fury” av Michael Wolff.
Exakt hur det gick till när Bannon fick sparken kan vi bara spekulera i, men de flesta bedömare är överens om att Rebekah Mercer hade med saken att göra.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


 

Miljardärer finansierar

Rebekah Mercer och hennes pappa Robert Mercer är båda miljardärer som gav en hel del pengar till Trumps presidentkampanj. Under kampanjen var de båda delägare i Breitbart, men Robert Mercer sålde sin andel i november, officiellt sedan han kallats rasist i media.

Rebekah Mercer, som fortfarande äger en andel av företaget, tog avstånd från Bannon förra veckan, efter att delar av journalisten Michael Wolffs bok läckt ut i media. Då påstod hon att hennes familj inte haft kontakt med Bannon på flera månader och att de inte längre finansierar hans politiska agenda.

Konflikt om skatter

Enligt författaren Jane Mayer, som skrivit om familjen Mercers relation till högerpolitiken, bröt familjen med Bannon efter att han föreslog skattehöjningar som skulle drabba dem. I och med avståndstagandet var Bannons öde beseglat. Många som donerat pengar till republikanerna följde efter.

– Om Trump öppet bryter med Bannon sänker det hans maktkapital dramatiskt. Han är en strategisk tänkare och mycket av det han har sagt är logiskt, men de här grejerna från boken – de kan jag inte försvara, säger Dan K Ebenhart, oljeinvesterare som donerat mycket pengar till republikanerna, till New York Times.

Ville påverka politiken

Steve Bannon tog över Breitbart när grundaren Andrew Breitbart plötsligt dog av en hjärtinfarkt 2012 och sedan dess har många tidigare medarbetare uttryckt missnöje med sajtens inriktning. Där Andrew Breitbart – som enligt många inte var intresserad av att vara känd i maktens korridorer – hade som uttalat mål att vara en motvikt mot så kallad mainstreammedia arbetade Bannon för att påverka amerikansk politik.

Ett arbete som passade bra för Rebekah och Robert Mercer, som länge stod Bannon nära och betalade både för hans säkerhetsvakter och Breitbartkollegan Milo Yiannopoulos nöjessatsning Milo Inc.

Sponsra kandidater

Robert Mercer och Bannon ska även i flera omgångar ha mötts för att planera sitt påverkningsarbete gentemot rikspolitiken genom att sponsra kandidater i diverse lokala kampanjer, någonting som Bannon ska ha fortsatt planera i sitt arbete hos Breitbart.

Bannons mål, rapporterar The Hill, är att backa högerkandidater som inte stöds av partietablissemanget för att driva republikanerna längre högerut,

I november ska nämligen hela den amerikanska kongressen väljas, liksom en tredjedel av senaten. Det innebär att republikanerna, som i dag har majoritet i både senaten och kongressen, kan komma att hamna i underläge i början av 2019 när den nya kongressen påbörjar sin ­mandatperiod.

Om valet i november inte går som republikanerna vill kommer Donald Trump alltså att få oerhört svårt att få någonting alls igenom kongressen och senaten och därmed verka handlingskraftig under den andra halvan av hans tid som president.

”Svårt kritisera presidenten”

Nu, efter Bannon, hoppas många av de gamla medarbetarna att Breitbart ska röra sig bort från politikerna i Washington DC. Många gissar att Bannons planer på att backa högerkandidater i val kommer att skrotas. Troligt verkar även att Breitbart – liksom delägaren Rebekah Mercer – fortsätter vara lojala mot landets president.

– Det kommer att vara svårt för dem att kritisera presidenten direkt. För mig ser det ut som att presidenten väsentligen sparkade Bannon från Breitbart, säger Ben Shapiro, tidigare Breitbart news-redaktör, numera chef för den konservativa nyhetssajten Daily Wire, till Washington Post.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Breitbart

• Breitbart är en högerextrem nyhets- och opinionssajt som grundades 2007 av Andrew Breitbart. Sajten har publicerat ett antal falska nyheter och konspirationsteorier, såväl som missledande artiklar, och kallas ofta både sexistisk och rasistisk.

• l Breitbart gav 2016 sitt stöd till Donald Trumps presidentkampanj. Samma år utnämnde Steve Bannon – som tog över Breitbart efter Andrew Breitbarts plötsliga död 2012 – sajten till alt-rights plattform.

• l Breitbart fick länge ekonomiskt stöd från hedgefondchefen Robert Mercer och hans dotter Rebekah Mercer. I förra året drog sig Robert Mercer ut, men Rebekah Mercer äger fortfarande en större andel av Breitbart.