Utrikes.

2016-11-14 11:36
 • Protest i Pittsburgh mot Donald Trumps miljöpolitik. Bild: Helena Gustavsson, Evan Vucci/AP och Bradley C Bower/AP
  Protest i Pittsburgh mot Donald Trumps miljöpolitik.
 • Isabella Lövin.
  Isabella Lövin.
 • Johanna Sandahl.
  Johanna Sandahl.
 • Jennifer Morgan.
  Jennifer Morgan.
 • Bill McKibben.
  Bill McKibben.
 • Johan Rockström.
  Johan Rockström.

Klimatkatastrofen Trump

Donald Trump har pratat om klimatförändringarna som en kinesisk bluff och har lovat att skrota många av de regleringar som president Barack Obama infört. Donald Trump tycks redan ha valt en välkänd konservativ klimatförnekare för att leda miljöskyddsbyrån EPA.

Det tog inte ens ett dygn efter hans valseger så kom uppgifter om att Donald Trump kommer att utse Myron Ebell till chef för den amerikanska miljöskyddsbyrån Environmental Protection Agency, EPA. Donald Trump har under hela sin valrörelse kritiserat den amerikanska myndigheten – många av byråns regleringar står i vägen för tillväxten, anser han.

– Miljöskydd, de borde skämmas. Varje vecka kommer det nya regler, sa Donald Trump några dagar innan valet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Donald Trump har sagt att han vill förändra EPA i grunden och göra byrån till en framför allt rådgivande instans. Hans tilltänkta chef – uppgifterna släpptes av webbsidan Climatewire och kommer från två källor nära kampanjen – Myron Ebell betraktar varningar för klimatförändringarna som "alarmism" och han har funnits med på Greenpeace lista "Field guide to climate criminals". En lista på namn för inrikes- och energidepartementen ska också redan vara klar.

Från näringslivet hördes snabbt positiva kommentarer.

– Under åtta år har vi varit fast i en hemsk, överreglerad ekonomi, sa General Electrics vd till tv-bolaget CNBC i onsdags.

Lovat stoppa "kriget mot kol"

Donald Trump har kallat klimatförändringarna ett bluffkoncept skapad av Kina skapad för att hindra den amerikanska tillverkningsindustrin från att konkurrera. Han har vid sina kampanjmöten ofta talat om "kriget mot kol" vilket han lovat att stoppa. Han har främst tryckt på om detta i regioner där kolindustrin är en stark arbetsgivare. I september var Donald Trump talare på en konferens för fossila energikällor i Pittsburgh. Pittsburgh – största stad i delstaten Pennsylvania som var en av de mest jämna och viktiga när valet avgjordes – är en stad som drabbats hårt av avindustrialiseringen vilket gjort energisektorn till en allt viktigare arbetsgivare. Marcellus Shale, USA:s största naturgasådra, löper genom området. Donald Trump är positivt inställd till frackning.

Under sina åtta år vid makten har Barack Obama drivit igenom en hel del åtgärder inriktade på klimat och miljö. Hans Clean power plan sätter ett tak för hur mycket växthusgaser fossila kraftproducenter i varje delstat får släppa ut. Regleringarna anses ha eldat på utvecklingen av nya produkter och teknik och det finns en rädsla att de bolag som satsat på detta kan hotas av en avreglering.

– Clean power plan kommer att dö en långsam död, kommenterade Stephen Brown på oljeraffinaderiet Tesoro Donald Trumps valvinst.

"Sätta skräck i varje förälder"

Den amerikanska miljörörelsen konstaterade förvånat att det istället för en president Clinton – som de genast tänkt sätta press på för att se till att hon höll sina löften – blev en president Trump.

– Donald Trump kommer snart, som tillträdande president, att vara det enda statsöverhuvudet på planeten som inte tror att klimatförändringar existerar eller att vi bör göra något åt dem. Det borde sätta skräck i varenda förälder i det här landet, sa Michael Brune, chef för miljöorganisationen Sierra Club, i en kommentar till Washington Post.

Många verkar tagna på sängen och osäkra på hur de närmaste fyra åren kommer att se ut. Erich Pica, chef för Friends of the Earth, påminner i Washington Post om tiden efter att George Bush valdes till president för 16 år sedan. Då använde miljörörelsen bland annat domstolarna, filibustrar i senaten och engagerade människor utanför politiken för att sätta press på regeringen.

– Vi måsta använda samma metoder mot president Donald Trump för att skydda de framsteg som det amerikanska folket vill se vad gäller ren luft och rent vatten. Efter kampen för att döda Keystone XL-pipelinen, kampen mot frackning, och de framgångsrika insatserna för att stänga kolkraftverk, så är miljörörelsen starkare än vi någonsin varit.

Läs vidare på nästa sida: Trump beskrivs som en katastrof för klimatet. Hur illa är det? Finns det hopp?

Vill satsa på gas, kol och olja

Donald Trump har hotat att riva upp Parisavtalet (FN:s klimatavtal) och har kallat klimatförändringarna för en kinesisk bluff.

Vill skrota Barack Obamas Clean power plan, skära ner på forskningspengar och stoppa bidragen till FN:s gröna fond.

Den kontroversiella pipelinen Keystone XL, som stoppades av president Barack Obama, kan komma upp på bordet igen.

Vill att USA ska vara en ledande gas- och oljeproducent och öka den amerikanska kolproduktionen.

Republikanerna är överlag skeptiska till klimatförändringarna. De har majoritet i både senaten och representanthuset vilket gör det lättare för Donald Trump att få igenom förändringar.