Hoppa till innehållet

Hälsa

Klartecken för genmanipulerade människobebisar

Genmanipulerade barn kan snart bli verklighet sedan en rapport från bioetiska rådet gett sitt samtycke i frågan – så länge manipulationen ligger i det framtida barnets intresse och inte bidrar till redan existerande ojämlikhet i samhället.
Genmanipulerade barn kan snart bli verklighet sedan en rapport från bioetiska rådet gett sitt samtycke i frågan – så länge manipulationen ligger i det framtida barnets intresse och inte bidrar till redan existerande ojämlikhet i samhället. Bild: Bild: CC0 / Chri

Dagens ETC

I vissa fall kan det vara okej att genmanipulera en blivande bebis. Det menar ett av Storbritanniens ledande bioetiska råd. Så länge det inte bidrar till redan existerande ojämlikhet i samhället. ”Enligt vår syn är inte gen­teknik moraliskt oacceptabelt i sig själv. Det finns ingen anledning att utesluta det av princip”, säger Kare­n Yeung, ordförande i Nuffields bioetiska råd vid Birminghams universitet, till Guardian.

Det var i förra veckan som det inflytelserika bioetiska rådet publicerade en rapport med de kontroversiella slutsatserna. Enligt rapporten vore det ”moraliskt tillåtet” med genmanipulering i de fall där det är i det framtida barnets intresse och inte bidrar till redan existerande ojämlikhet i samhället. Nuffields bioetiska råd specificerar sig dock inte närmare än så och skriver också att de inte föreslår en ändring av existerande lagstiftning men uppmanar till fortsatt forskning kring etiken i genmanipulation.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här .

JUST NU: Prova en vecka utan kostnad

Från

Lås upp alla låsta artiklar en hel vecka utan kostnad. Ingen bindningstid.

Läs digitalt i 3 mån

Från

Prova 3 månader digitalt till superpris. Ingen bindningstid.

Betala per år

Från

Spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.

Detta ingår:

  • Tidning varje dag i veckan
  • Läs den digitalt när och var du vill
  • Läs låsta artiklar på ETC.se
  • Tillgång till arkivet på sajt och i app
  • Garanterat inga fossila annonser

Ämnen i artikeln