Hoppa till innehållet

Utrikes

Sunak blir nästa premiärminister

Bild: Aberto Pezzali/AP/TT

Dagens ETC

Det blir tidigare finansministern Rishi Sunak som tar över som Storbritanniens nästa premiärminister efter Liz Truss rekordkorta tid vid styret. Det blev klart när rivalen Penny Mordaunt drog sig ur.

I september besegrades han av Liz Truss, men nu får alltså Rishi Sunak sin chans som Storbritanniens premiärminister, den tredje sedan det senaste valet 2019 och den femte sedan brexit-omröstningen 2016.

Sunak har suttit i det brittiska parlamentet sedan 2014 och tog över som finansminister efter Sajid Javid i februari 2020 och hade alltså som sin första arbetsuppgift att tackla coronapandemin. I samband med Partygate-skandalen fick han böter från polisen för att ha brutit mot nedsänkningen för att gå på ett födelsedagskalas.

Sunak är gift med Akshata Murty, dotter till en indisk miljardär. Akshata Murty äger en del i sin pappas affärsimperium och arbetar som modeskapare i England, men hon är inte skriven i Storbritannien och betalar inte skatt där – något som hennes man som finansminister kritiserades hårt för.